tisdag 9 november 2010

Om glädjen i att slänga böcker.

Jag slängde en tio kassar böcker i helgen. Sigurd Hoel, Ivar-Lo, Sara Lidman. Ett par Hjalmar Bergman. Flera John Irving och Sven Delblanc. Författare som jag gillar men som jag hade flera halvdana böcker av.

Kerstin Ekman, Haneif Kureishi (eller hur han stavas), Per Wästberg, Dick Harrison - författare som jag ogillar som jag ändå av någon anledning hade en massa böcker av.

Heinrich Böll på tyska(vem försöker jag lura), Tarjei Veesas på norska. Borges på spanska och Lu Hsûn på kinesiska (de två senares närvaro i min boksamling är obegriplig - jag kan varken spanska eller mandarin).

Thrillers, deckare, science fiction, nobelpristagare. Varken judiska eller grekiska böcker skonades. Författare från en mängd länder och språkområden åkte i hålet. Jag kände mej som Far Ubu i Kung Ubu. "Så, ner med er allihop, ner med er, ner med er! Raska på, ner med er, ner med er, för rövelen!"

Allt som allt gjorde jag mej av med fler böcker än de flesta människor någonsin kommer att äga.

Böckerna som blev kvar i hyllorna andas lite lättare.
Även om de inte alla bör känna sej alltför säkra.

25 kommentarer:

Vixxtoria sa...

Jag förstår inte riktigt rubriken till det här inlägget.

Och så undrar jag om du jobbar eller inte jobbar på Malmö Stadsbibliotek.

Petter Malmberg sa...

I wish!
Fast glädjen att slänga en Daniel Pennac eller en Torgny Lindgren hade nog minskat om man tvingats göra det i tjänsten. Det är nog bäst att bokutrensning förblir en hobby.
(Det är också lite annorlunda med bibliotek som bör erbjuda oss också ett stort urval av böcker - också gamla av så kallade okända författare.)

Spiring sa...

Det har väl hänt att jag fått lov att slänga böcker. Mest sånt jag köpt tre för en femma vid biblioteksutrensningar. Men inte har det varit med glädje.

Skivor har jag rensat ut en hel del i omgångar och burit runt på skivbörsar. Inte nu längre. Efter några år sittar jag där och försöker få tag i nya exemplar, ibland till hutlösa priser, eftersom jag kommit på att jag behöver just den musiken trots allt.

snowflake sa...

Borde man bli upprörd? Njae, jag kan inte bli det. kanske lite lite avundsjuk.

Petter sa...

Spiring: Jag har skjutit upp det ett tag. Vilket gjorde att det kändes skönt när man fick det gjort.
De böcker som blir kvar får jag enklare att hitta och att ta fram och bläddra i.
Vinylskivor har jag en bokhylla full (med plats för kanske en sextio LP till). Så där finns ingen anledning till utrensning.
Toto och Thomas Ledin får stå kvar.

Petter sa...

Snöflingor: Det är naturligtvis inte meningen att göra någon upprörd.

Vixxtoria sa...

Jag noterar att du sparar Tomas Ledin men slänger Torgny Lindgren. Det är möjligt att jag kommer att återkomma till detta faktum vid ett senare tillfälle.

Spiring sa...

Eftersom vi har svårt att få in fler bokhyllor hemma måste jag förstås rensa ut böcker från hyllorna efterhand som jag skaffar fler. Men de åker inte direkt i brännbart, de hamnar i ett slags flyttkartongslimbo. Sånt jag trots allt har slängt har fått ligga till sig i förrådet ett bra tag först.

Spiring sa...

Som en kommentar till Vixxtorias notering, så noterar jag dessutom att du har en "bokhylla" full med vinylskivor. Med andra ord tar Toto och Ledin plats som böcker skulle kunnat ha. Bara, som sagt, som en notering, vi har tack och lov ingen kulturpolis i det här landet och dessutom är denne obefintlige polis inte jag.

Ha också i åtanke, att där man bränner böcker...

Petter sa...

Vixx: Jag är inte säker på att jag slängde så många Torgny L. Jag har åtminstone en kvar.
Tomas L. får vara kvar för att alla vinyl får kvar. Det är en tolva. Den upptar en millimeter.
Torgny L. och Tomas L. är lite samma sorts berättare.

Spiring: Jag har då haft kassar i skåp och bokhögar på golv och i hyllor.
Men jag räddade också ett pasr jag hade rensat ut.

Petter sa...

Det är en vinylskivehylla.
Där man bränner böcker är det varmt och gott.

Vixxtoria sa...

Jag hinner inte provoceras just nu, för jag ska strax undervisa. Men Tomas och Torgny samma slags berättare. Det skulle jag ju vilja se nån lägga fram bevis för.

Petter sa...

Ungefär lika bra.
Ingen av dem tillhör mina favoriter. Men många andra verkar gilla deras verk.

Spiring sa...

Oavsett vad Torgny har producerat som inte skulle hålla måttet svarar han dock för "Ormens väg på hälleberget" och "Merabs skönhet".

Oavsett vad Ledin har producerat som inte skulle hålla måttet svarar han dock för... eh... "Sommaren är kort" och "Sensuella Isabella".

Merab Vs Isabella? Jag vilar mitt fodral.

(Lägger man in extra hyllplan kan bokhyllor för Toto-vinyler bli utmärkta förvaringsplatser för Delblanc-volymer. En millimeter vinyl ger då plats för flera millimeter bok.)

Vixxtoria sa...

Jag betvivlar ju att det är samma människor som gillar Ormens väg... och "vad gör du nu för tiden, varför hör du aldrig av dej, det var all-de-les för länge sen vi sågs".

Själv gillade jag varken Mörkrets hjärta eller Pojken som kallades DET, men jag buntar ändå inte ihop folk som gillar dessa två böcker i en grupp.

Spiring sa...

För övrigt finns det inga "halvdana" Ivar Lo. Basta! Han är ju, för att citera Peter Dolving i The Haunted, "Sveriges grymmaste författare".

Petter sa...

Vixx: Nu har jag inte buntat ihop människor direkt.
Jag gillade "Ormens väg..." (fast filmen...) Och den hade nog fått stå kvar om jag hade haft den. Den är ju tunn.
"Mörkrets hjärta" är också tunn. För att nu bunta ihop.

Spiring: Jag skulle få göra av med rätt många vinyl innan jag kunde ställa böcker där istället. Och T. Ledin utgör en försvinnande liten del av min skivsamling. Så han kan lika gärna få stå kvar mellan Led Zeppelin och Lolita Pop.
"Merabs hjärta" har jag inte läst.

Inga halvdana Ivar-Lo? "Blå jungfrun", "Traktorn".
Jag har kvar mer än trettio volymer Ivar Lo-Johansson i bokhyllan om det lugnar dej.

Spiring sa...

"Mellan Led Zeppelin och Lolita Pop"... du har alltså varken Lightning Bolt eller Gösta Linderholm i samligen? Hrrm, hrrm.

Vi har visst olika syn på vad som är bokstavsordning; själv har jag min Ledin-samling före Led Zeppelin, eftersom "i" kommer före "z" och... jävlar, nu försa jag mig. OM jag haft några Ledin-skivor, menar jag förstås.

Vixxtoria sa...

Haha, nu börjar jag fundera på om det kan vara så att jag har mina Lolita Pop på P och Led Zeppelin på Z (det skulle inte förvåna mig, för jag har till exempel Thåström på E). Men om de mot förmodan står på L så har jag hemskt många Lemarc däremellan.

Och nu måste jag lyssna på Tarzan on a big red scooter, för utbudet av LP-låtar på youtube är inte så överväldigande.

Vixxtoria sa...

... och apropå att bunta ihop så ska jag således förstå det som så att du buntar ihop tunna böcker och sätter in dem i LP-hyllan?

Petter sa...

Vixx: "I know who Led Zeppelin is" som pappan i "Freaks and Geeks" säjer.
Tjocka böcker är mer frestande att slänga då det är en utrymmesfråga.

I LP-hyllan står LP-skivor. Varför du och Spiring vill att jag ska slänga alla mina stackars vinyl för att i stället ha böcker där förstår jag inte. Men man blir väl sån av att läsa för mycket Torgny Lindgren.

Din Peter LeMarc är med och sjunger i den nya "Best of Daily Live med Nancy och Carina"-DVD:n.

Spiring: Jag vet faktiskt inte vad Lightning Bolt är. (Tidigare bodde jag nära en affär som hade ett flipperspel som hette Blitz Leitung, vilket kanske inte har så mycket med saken att göra.)
"Led" är ju ett ord, så man borde utgå från det. Liksom Lu Hsûn inte står på Luh utan på Lu. Men jag tror inte det är så noga (åtminstone inte om man är konsekvent - och knappast annars heller).
Annars får jag väl ställa "En del av mitt hjärta" mellan Leadbelly och Led Zeppelin.

Johannes sa...

Varför slänger man istället för att ge bort (om du nu verkligen menar slänger med slänger)?

Petter Malmberg sa...

I princip är det bättre att ge bort överflödiga böcker till ställen som Myrorna eller Emmaus.
Och en anledning till att jag skjutit upp den bokutrensningen är att jag nog hade planer på att göra så.
Men jag har ingen bil och jag är rörelsehindrad så det blev för opraktiskt.

Anonym sa...

Idiotiskt att slänga böcker som man kan ge till myrornas eller ställa i en gratis-bokhylla på lämplig plats.

Petter Malmberg sa...

Som jag svarade i kommentaren ovan så fanns det vissa praktiska skäl till slängningsalternativet.
I och för sej förstår jag inte varför det skulle vara värre att slänga böcker än till exempel kläder. Som Emmaus ju också tar emot.