onsdag 24 november 2010

"Don't let the sun go down," said the man with the fire, firing the furnace

Alex Harvey är en av de artister som när man väl lagt märke till honom dyker upp överallt. Nämns i intervjuer med musiker. Kryper fram bakom en soffa i Michael Moorcocks King of the City.

The Hammer Song är från Sensational Alex Harvey Bands debutalbum. Som många låtar på Nick Cave & The Bad Seeds Kicking Against the Pricks så hörde jag coverversionen innan originalet. Nick Caves version finns med på min lista över de tio bästa nick cave låtarna. Om jag tidigare sagt att tolkningarna på Kicking är rätt trogna och då främst i tonen så lät inte Alex Harveys version riktigt som jag förväntade mej. Nick Cave-versionen har en släpig arbetssångaktig karatär. Medan The Sensational Alex Harvey Band låter proto-hårdrock.

Men den är väldigt bra:



(Först publicerad den 5:e december 2008.
Även veckans veckans sång är alltså en repris denna jubileumsvecka. Men från innan inslaget veckans sång fanns här.
Istället ingick den här i vår allra första temavecka. Där jag skrev om Nick Cave & The Bad Seeds coveralbum Kicking Against The Pricks och tidigare versioner av de sånger som Cave och de andra tolkar där.)

3 kommentarer:

Bernur sa...

Mm, jag tycker nog mer om Nick Caves version, just det där släpiga, som ändå aldrig blir tråkigt ...
Förresten har jag gett dig ett pris, förlåt förlåt ... Cherry on Top Award ...

Anonym sa...

Ja, visst fan är den bra, men jag tycker att Frödings diktsång, fundera på rytmväxlingarna, är den bästa smedsången: Den gamla goda tiden. E

Petter Malmberg sa...

Björn: Tack.
Jag tycker att Nick Caves version är ett snäpp bättre. Men då är det ett av mina favoritspår med Cave. Sensational Alex Harvey Bands version är kanske inte fullt lika suggestiv, men bra på sitt sätt.

E: Jag är inte så inläst på Fröding och är inte säker på att jag läst "Den gamla goda tiden"