tisdag 16 november 2010

Legion - en film om en ängel med maskingevär


För många år sedan såg jag (delar av) en dålig film där en manusförfattare, spelad av en av skådisarna från Degrassi High, ägnade månader åt att skriva ett filmmanus som han inte lät någon annan se. När hans partner till slut hade fått tid med ett filmbolag så visade det sej att det enda han hade skrivit var meningen "angels with machine guns".

Jag tror inte det första utkastet till filmen Legion från i år skiljde sej så mycket från det manuset. Även om det, av budgetskäl får man anta, bara är två änglar med i filmen och bara en av dem är beväpnad.

Han har nu desto fler vapen. Och det kunde väl ha varit en hyfsad utgångspunkt för en kanske inte bra men underhållande film. Redan John Milton (Det förlorade paradiset) visste att änglar med samtida vapen var en slående kombination.

Nu är tyvärr filmen tråkig. Gud har förlorat tålamodet med mänskligheten och ska utrota den. Eftersom han med regnbåge och allt lovat att inte dränka oss den här gången så sänder han något oväntat en slags pseudo-zombies för att ta död på oss. Eller mest en av oss.
Ett ofött barn som på något sätt som inte förklaras ska bli mänsklighetens räddning. Filmen är inte mycket för förklaringar och verkar inte ha bestämt sej för om detta är Jesus II eller om som det också antyds är att barnet inte är menat att födas som gör att han kommer med hopp. En svala som faller ned från skyn utan att Gud menat det skulle kanske bryta hans makt över oss. Eller nåt. I ett tidigare utkast till manuset kanske detta förklarades. Eller, kanske troligare, så stod det bara "bäbi=mänsklighetens räddning".

Hjälten är en ängel, spelad av Chaucer från A knight's tale, som vägrar lyda order och har skurit av sej sina vingar. Han kommer till en litet fik mitt i ingenstans där frälsarens blivande moder står och röker höggravid (precis som jungfru Maria gjorde på sin tid när det på cigarettpaketen också fanns varningstexten: kan leda till att ditt barn blir messias).

Endast två av kvasi-zombierna, som är människor besatta av änglar, har filmmakarna lagt ner tid på. Den ena av dessa är visuellt rätt lyckad men skjuts snabbt ner (du kan se honom i trailern så slipper du se hela filmen). Handeldvapen visar sej vara ett förvånansvärt effektivt medel mot apokalypsen. Om de ändå haft några Uzi i Sodom.

I slutet av filmen blir den en Terminator-kopia. Fast våra hjältar jagas ungefär i fem minuter. Vilket är lite att missa poängen med Terminator-filmerna.

Att änglarna är the bad guys är i sej en lite underhållande idé. Men inget som kan rädda filmen. Jag var tvungen att ta fram ett Preacher-album (av Garth Ennis) ur bokhyllan för att få en dos av den hädiska våldsunderhållning som vart mej lovad av filmens trailer.

Om Gud förlorar tron på mänskligheten så är det förståeligt om den fortsätter att göra så här trista filmer.

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag kommer naturligtvis omgående att tänka på Den enfaldige mördaren, men där är det fortfarande svärden som gäller,men vapen som vapen, och egentligen är det ju där hjälten som är apokalypsen, fortfarande en av de bästa filmer jag sett. Eskil