söndag 30 april 2017

Läst i april

April var en bra läsmånad för min del 18 böcker. Kan vara rekordet sen jag började skriva ner böckerna jag läser.

Southern bastards vol. 3: Homecoming av Jason Aaron (text) och Jason Latour (bild)
Tredje albumet om en stad i den amerikanska södern.

Irakisk Kristus av Hassan Blasim
Novellsamling av irakisk författare bosatt i Finland. Märkliga fantastiska noveller.


Bitch Planet, vol 2: President Bitch av Kelly Sue DeConnick (text) och Valentine De Landro
Andra albumet (fast jag läste det i lösnummerformat, albumet är inte ute än) om ett fängelse ute i rymden för kvinnor som på olika sätt går emot den patriarkala ordningen. Som en Handmaid's tale  gjord som en b-film från 70-talet.

The Divine Invasion av Philip K. Dick
En av P. K. Dicks romaner om sin egen hemsnickrade teologi Valis. Det blir ibland lika tråkigt som vanlig teologi men under det är det en rätt så fascinerande roman.

Atlantens mage av Fatou Diome
Fransk-senegalesisk roman om en senegalesisk by där drömmen är att flytta över atlanten. Fotboll spelar en stor roll. Bland annat en match mellan Senegal och Sverige.

Det vi förlorade i elden av Mariana Enriquez
Argentinsk novellsamling. Ett slags spök- och skräckberättelser (en novell har lovecraftianska referenser) om det argentinska samhället.

Ultimates 2, vol 1: Troubleshooters av Al Ewing (text) och Travel Foreman (bild) 
Kosmisk superhjälteserie på gränsen mellan det sublima och det löjliga.

Räggler å paschaser av Gustaf Fröding
Noveller och dikter på dialekt. Flera hade jag väldigt svårt att förstå måste jag erkänna. Ofta kände jag mej som harrkären i "Dumt fôlk": "'Men va i all ti ä dä ni säjer, a, o?'"

Inkräktare av Elsa Grave
Elsa Graves första diktsamling. Och också den första Elsa Grave jag läst. Jag gillade den så det lär inte bli den sista.
"Då först/blev ni vad ni är:/vita sippor, vår och liv,/oändligt stor mystik.../...det är allt vi mena/när vi säga vår!/Sippor i stora vita hav!"

Idegransöarna av Gunnar D. Hansson
En mycket underlig men också mycket bra diktsamling (omdet är rätt ord) om idegranen.
"dock: i en god dikt kan det utsmyckande inte skiljas från det utsmyckade, menade diktarfilosofen Kuntaka från Kashmir på 950-talet, och därmed väljande sida i en sedan sekler pågående kontrovers rörande poesins väsen."

Sent i november av Tove Jansson
Den sista muminboken. Omläsning för bokcirkel. Den höll bra. En underbar bok.

Hyllningarna av Bengt Emil Johnson
Mycket experimentell debutdiktsamling ("Det finns nämligen knappast en enda vettig mening i 'Hyllningarna'" hette det i en samtida recension.)
Det som gör att den inte bara är en litteraturhistorisk kuriositet som experimentella böcker lätt blir i efterhand är att man ser glimtar av den senare poeten Bengt Emil Johnson här och där.
"där det hånglatt svider nektar årgott och hyrrdevla hrdräa"

Stjärngräs av Kristoffer Leandoer
"Vi är satta till jorden för att drömma/och vi försummar det./Våra huvuden är bara kärl/där det osedda förvaras,/äggskal kring världar/som ännu inte kläckts."
Diktsamling från början av 90-talet.

Huck Vol 1 av Mark Millar (text) och Rafael Albuquerque (bild)
Seriealbum om en man med superkrafter i en liten stad. Huck gör en god gärning varje dag. Rätt underhållande, fast den är bäst när Huck bara hjälper folk, det blir tråkigare mer konventionellt när det ska hända saker.


Nameless av Grant Morrison (text) och Chris Burnham (bild)
Kan ses som ett av Grant Morrisons många svar på Alan Moore. Då den liksom Moore ofta på senare år utgör från Lovecrafts litterära universum. Fast i rymden. Historien håller inte helt ut men den är tack vare Chris Burnham visuellt slående.

Anils skugga av Michael Ondaatje
Den här romanen började jag läsa för ett par år sen på engelska. Det var en lite märklig känsla i början när jag nu läste den på svenska, en översatt deja vu. Jag vet inte riktigt varför jag inte läste ut den första gången för den var riktigt bra.

The two of them av Joanna Russ
Feministisk science fiction roman om en tidsresande agent från 1950-talet i ett framtida patriarkalt samhälle.

Doom Patrol Vol. 1: Brick by brick av Gerard Way (text) och Nick Derington (bild)
Den här senaste versionen av serien bygger mycket på Grant Morrisons version av serien. Men lånar lite från andra. Och har en del helt nytt.

måndag 24 april 2017

Citerat från förra veckans läsning

"Anil berättade för Leaf att när det utspelades en storslagen scen på biograferna i Sri Lanka — för det mesta ett musikalnummer eller en våldsam strid — brukade publiken skrika 'Ta om! Ta om!' eller 'Spola tillbaka! Spola tillbaka!' tills direktören eller maskinisten tvingades lyda."
ur Anils skugga av Michael Ondaatje, övers. Thomas Preis

"Daddy used to warn me about going mad and tell me that was why I had to give up poetry and get married; women are always wanting to do something crazy and we never know why. That's why we're so interesting.'"
ur The Two of Them av Joanna Russ

tisdag 18 april 2017

Icon for My Man Superman av Barkely L. Hendricks (1945-2017)


Icon for My Man Superman (Superman never saved any black people — Bobby Seale) av Barkely L. Hendricks, 1969

söndag 16 april 2017

Citerat från veckans läsning

"Livet är en dröm. Livet är klåda. Livet är en gunga. Livet är en galge. Det finns inte ett ord som inte går bra att sätta ihop med ordet 'livet'. Livet är skit. Livet är diarré. Livet är ett träd."
ur "Käre Beto" i Irakisk Kristus av Hassan Blasim, övers. Jonathan Morén

"Hon visste precis var dammet hade gömt sig, mjukt och grått och självbelåtet hade det lagt sig tillrätta i vråarna, hon jagade upp varenda dammtott som hade rullat sig stor och fet och full av hårstrån och trodde den var i säkerhet, haha! Mallarver, spindlar och tusenfotingar, kribblor och krabblor av alla slag vändes överända av Filifjonkans stora kvast, och där kom härliga floder av varmt vatten och tvållödder och sköljde iväg med allt, det var inte lite som åkte ut genom dörren i hink efter hink, det var verkligen roligt att leva."
ur Sent i november av Tove Jansson

söndag 9 april 2017

Citerat från veckans läsning

"Först satte Kingsley igång ett samtal om Michael Jackson. Han sa att popstjärnan fick sin kraft från självaste Lucifer — och att det förklarade hans oemotståndliga röst. Thriller var ett bevis på att popstjärnan var inblandad i något diaboliskt. De pratade om zombierna i Thriller, människor som återuppstod från de döda för att äta kött och dricka blod. Kingsley sa att zombier inte fanns och Lawrence började nästan slåss med honom av den anledningen."
ur ett utdrag ur Son of a dog av Samuel Kolawole, publicerat i Karavan 1/2017, översatt av Marie Silkeberg

"Hon berättade att det brukade samlas häxor i Pereyraparken och tillbe en halmdocka, och trots att vi tyckte det var läskigt att höra om ritualer i parken sa vi inte att det hon berättade lät väldigt likt en film vi hade sett på tv en lördagkväll, en superbra skräckfilm där man dödade en massa småflickor för att jorden skulle bli bördig igen på en brittisk ö."
ur "De påtända åren" i Det vi förlorade i elden av Mariana Enriquez, övers. Hanna Axén



söndag 2 april 2017

Tua Forsströms tio bästa dikter


I dag fyller den finlandssvenska poeten Tua Forsström 70 år. En av de främsta svenskspråkiga poeterna. Vilket vi firar med denna lista.
(Jag har inte läst de två diktsamlingarna innan Egentligen är vi mycket lyckliga. Så det skulle kunna finnas dikter från dem som hade kommit in på listan om jag läst dem. Men egentligen är det ändå en lista på tio bra dikter av Tua Forsström snarare än de tio bästa.)

Det lönar sig inte att gråta så mycket
"Ingen lyfter längre upp oss i sin famn och viskar 'titta', pekar på lampan som lyser och fåren på ängen mot sjön"
i En kväll i oktober rodde jag ut på sjön (2012)

Det var i skuggan
"Det var en sådan dag/då djuren söker sig till vatten,"
En dikt i början av Marianergraven (1990) vars början återkommer i slutet av samlingen som har undertiteln Oratorium för solister, damkör, stråkkvartett och cembalo. Det var den första av Tua Forsströms böcker som jag läste och den är nog fortfarande min favorit. (En dikt som har flera rader gemensamma med denna finns i diktsamlingen Snöleopard.)

Du hade rätt: Det är fint här.
"Några kamrater utgör beklagliga undantag:/De kopierar ur glömskan om nätterna/händelser där planeterna medverkar, torgdagar,/kreatursmarknader, tidpunkten/för det bestående snötäckets ankomst."
i Snöleopard (1987)

En eftermiddag blev det höst.
"En eftermiddag blev det höst./Men det här vill jag gärna minnas: dimman/på vattnet tidiga morgnar, äppelkorgen/i farstuns kyliga drag,"
i September (1983), som trots titeln utspelar sej mestadels på sommaren. I den här avslutande dikten är det emellertid september (och jag läste den en september minns jag).

(Förskräckta, genom träcken släpade)
"Och trasor av ett tyg där/någon har broderat tafatt://Jag flyger som en örn till dig/Jag simmar som en fisk/Jag skyndar över snön/på mina starka tassar"
i Parkerna (1992)

Jag var ett älskligt barn 
"Så snäll jag var!/Så vacker jag var!/De sade att måtte jag/aldrig bli stor"
i Marianergraven

Rodde ut på sjön
"Vi har fått lära oss att stryka varje onödigt ord,/men det är inte enkelt att alltid veta vad/som är nödvändigt"
i En kväll i oktober rodde jag ut på sjön. I den här ror diktjaget ut på sjön en kväll men i september.

Sextonde september
"och en dag blir det sextonde september,/för alla kryp och kreatur, för varje träd!"
En dikt som passar bra att citera på den sextonde september.
i Efter att ha tillbringat en nattbland hästar (1998)

Tungt stävar höghuset
"Vad jag älskade dig. Med en åsnas sorgsna/ihärdighet, som en löjlig turist som har glömt/sin destination, lövet som darrar obeslutsamt/till marken, icke tillfrågat"
i Tallört (1979)

Vad hjälper det
"Vad hjälper det att vara ett/vackert hus vid järnvägen när/det regnar."
i Parkerna