lördag 2 mars 2024

Läst i februari

Kanske för att februari i år var ovanligt lång (vem bestämde detta? vore det inte bättre med en extra junidag istället?) så fick jag en hel del läst.

Stenstaden av Leif Almqvist 
Seriealbum från slutet av 70-talet om en tonåring i förorten som upptäcker att han kan förvandla folk till sten. Trots det magiska inslaget en mycket tidstypisk förortsskildring. Leif Almqvist tecknade också satiriska bilder åt den trotskistiska tidningen Internationalen. Albumet har en viss charm.

Notes of a Native Son av James Baldwin 
Självbiografiska essäer. 

Shahid / Skärvor 
Två tecknade serier som möts på mitten. Detta är en rätt typisk Henrik Bromander. Något jag tyckte även om hans novellsamling Medborgarna som jag läste nyligen. Men då kändes den typisk på ett positivt sätt medan jag nu mest kände att jag sett detta förut. Kanske är det för att jag läste Medborgarna så nära den här. Kanske är det för att Medborgarna helt enkelt är bättre.

Med egen hand av Suzanne Brøgger 
Danska essäer. 

Litografin: en snilleblixt av Jan af Burén 
Berättar om hur litografin kom till och om hur den spreds i Sverige. 

Five Faces of Modernity av Matei Calinescu 
De fem ansiktena i titeln är Modernism, Avant-Garde, Decadence, Kitsch och Postmodernism.

Det som inte finns av Carl-Göran Ekerwald
Korta texter om författare som fått kontakt av "det icketillfinnandes". Underhållande läsning. 

Jordens fördömda av Frantz Fanon
Omläsning. Anti-kolonial klassiker. Som vid tidigare läsningar av boken så tyckte jag den intressantaste delen var de psykiatriska observationerna och fallstudierna mot slutet av boken.

Fem essäer om film av Leif Furhammar 
Omläsning. 

Tjugo över midnatt av Daniel Galera
Brasiliansk roman.

Mot noll av Lars Gustafsson
Med den här korta essäsamlingen återupptar jag min Lars Gustafsson-genomläsning. Eller med dessa "matematiska fantasier" som undertiteln säjer att det är.

Berättelse om ett liv av Peter Handke 
Kort brev till långt farväl av Peter Handke
Berättelse om ett liv läste jag till vår bokcirkel. 

Ur medeltidens höst av Johan Huizinga
Klassisk nederländs historiestudie över medeltidens kultur och liv.

Ljusets drottning av P. C. Jersild 
Möjligen hade jag tyckt bättre om den här om jag inte känner till sluten innan jag läste boken. Ibland ses det inte riktigt som fint att vilja veta vad som ska hända när man läser en bok. Men överraskningar är ett av flera verktyg författaren har för att fånga läsaren.
Jag tror dock mitt problem med boken är något annat. Det är något lite för lojt över den här pikaresken över tidsandan. Först är det vänsterrörelse, sen stay behind, sen feminism och inget blir särskilt spännande. 

Abraham Bogatirs sju dagar av György Kardos
Roman om en judisk man i Palestina år 1947. Omläsning.

Snells express av Magnus Knutsson (text) och Ulf Jansson (bild)
Serie som Magnus Knutsson och Ulf Jansson gjorde strax innan deras mer kända serie Ratte. Här är det mer slapstick än satir.

Strindberg och Balzac av Jan Myrdal
Jag hade läst de flesta av de här texterna från 70-talet förut men att läsa dem i en volym påminner en om hur starka och levande och spännande de är.
I förordet skriver Jan Myrdal om Per Meurling att många har svårt att se Meurlings stora insatser på grund av att de tar avstånd från hans senare arbeten. Och något liknande kan man säja även om Jan Myrdals texter här. Men de är fortfarande mycket läsvärda. 

Ärans portar av Pär Rådström 
En av de bästa svenska 50-talsromanerna. Omläsning. 

En annan av de bästa svenska 50-talsromanerna. Mer om den på länken. Också omläsning.

De var som människor av Clifford Simak
Science fiction-roman där rymdvarelser försöker ta över jorden genom att helt enkelt köpa upp den. Påminner om paranoida antikommunistiska sf-skräckberättelser som Invasion of the Body Snatchers men med en annan måltavla.