onsdag 5 juni 2024

Böcker jag läst i maj

Här är böckerna jag läste i maj. Det är nåt trassel med bloggers bilder så inlägget blir tyvärr oillustrerat (du kan se bilder från de tecknade serierna i listan och illustrationer av Ann Jäderlund och Gun Kessle om du går in på mitt twitterkonto: @pettermalmberg )

Makt, lögner och motstånd av Noam Chomsky 
Essäer av och intervjuer med Noam Chomsky från 1987 till 1997.

Ankor, Newburyport av Lucy Ellmann 
En mer än 1000 sidor lång inre monolog framförd av en kvinna i Ohio. Det var faktiskt att den utspelar sej i Ohio som var det som vägde över och till sist fick mej att läsa den här tegelstenen då min partner kommer från Ohio vilket gjort mej nyfiken på denna delstat.
  Monologen handlar om att baka, böckerna om Lilla huset på prärien, om att fastna i en snöstorm och mycket annat. Högt och lågt, för att anspela på en boktitel längre ner i månadens läslista.          Man kan diskutera om boken verkligen hade behövt vara så lång som den är, hade det egentligen gjort så stor skillnad om den var en normallång roman? Men det är klart att det hade vart en annan läsupplevelse. Allt som allt så gillade jag boken. Och man får mycket Ohio för pengarna. 

Marjorie Finnegan, Temporal Criminal av Garth Ennis (text) och Goran Sudžuka (bild)
Underhållande och snyggt tecknad tidsresehistoria.

Skammen av Annie Ernaux
Fransk autofiktiv roman.

Miracleman: The Silver Age av Neil Gaiman (text) och Mark Buckingham (bild)
En länge väntad uppföljare till Miracleman: The Golden Age. Som i sin tur en uppföljare till Alan Moores Miracleman (tecknad av John Totleben och Rick Veitch med flera). Miracleman: The Golden Age är en av Neil Gaimans bästa tecknade serier. Sättet han beskriver men också lätt kritiserar det anarkistiska Utopia som uppstår i slutet av Alan Moores berättelse är spännande och Mark Buckinghams teckningar är fantastiska.
  Miracleman: The Silver Age är inte dålig men känns betydligt mer lättviktig. När föregångaren visade hur små liberala motståndsfickor uppstår i den anarkistiska idyllen så säjer här en av seriefigurerna rätt ut att problemet med det här samhället är att det är en utopi. Det som var en subtil kritik i första albumet blir klumpigt och (som när Robespierre görs till en endimensionell magihatande skurk i Sandman) fyrkantigt.

Berättelsen om ett äktenskap av Geir Gulliksen
Den här månaden läste jag två norska romanen om äktenskap som gått i kras. En av dem var riktigt bra. Det var inte den här.

Min gröna dröm är röd av Helga Henschen 
Tidstypiska skämtteckningar och dikter från tidigt 70-tal.

Babels hus av P. C. Jersild 
Jag trodde nog egentligen att jag hade läst den här. Jag är glad att jag nu har läst den för den är riktigt bra. Isamband med läsningen såg jag också tv-serien med samma namn som bygger på boken i regi av Jonas Cornell (och med Stig Larsson som vi hittar nedan i listan som regiassistent!) och med en lysande Carl-Gustaf Lindstedt i huvudrollen.

Ivans bok av Ann Jäderlund 
"Tack, men inte för maten / och byxorna / Tack för en vanlig tisdag / Då vi satt här / och hummade / Holger Hum och jag"
Ann Jäderlunds andra diktsamling som är dikter skrivna för barn, illustrerade av Ann Jäderlund. 

Med vägen som mål av Yves Lacroix & LAX (text) och LAX (bild)
Franskt seriealbum om en rullstolsburen man som åker till Afrika för att hitta sin personliga assistent som försvunnit. 
Yves Lacroix är själv rullstolsburen, LAX är hans bror. Berättelsen ska vara inspirerad av verkliga händelser.

Högt och lågt av Stig Larsson
Senaste boken av Stig Larsson som fått oväntat mycket uppmärksamhet med tanke på att det är en essä.

Resa i Afghanistan av Jan Myrdal med illustrationer av Gun Kessle 
I Perry Johanssons biografi över Jan Myrdal så citeras Vilhelm Moberg som sagt att detta är den bästa resebok som skrivits på svenska språket. Och det är åtminstone den av Jan Myrdals reseböcker som åldrats bäst (i konkurrens med Indien väntar). Första samarbetet med Gun Kessle. Jan Myrdal själv såg boken som en avgörande vändning i sitt författarskap.
Omläsning (men första gången som jag läser denna utgåva från 2003 som innehåller alla för- och efterord i de många utgåvorna).

Män i min situation av Per Petterson 
Den här var då den norska romanen som var riktigt bra. Det känns som det inte pratas lika mycket om Per Petterson längre vilket är lite synd.

August Strindbergs Brev del 21: Supplement 1857 – 1892
Volym med Brev som hittats efter utgivningen av August Strindbergs brev. Det finns en ytterligare supplementsvolym.

Disability Intimacy: Essays on Love, Care, and Desire, red. Alice Wong 
En slags uppföljare till antologin Disability Visibility, också redigerad av Alice Wong. Lite svagare än den fantastiska boken men det finns gott om läsvärda essäer här med.

Samlade dikter av Bruno K. Öijer
Enligt verkförteckningen i början den här boken så finns det fem olika Samlade dikter av Bruno K. Öijer (fast en av dem, den första, heter om man ska vara noga Samlade dikter 1973 – 1981). Och i samband med diktsamlingen som kommer ut i år så kommer det att ges ut en sjätte. 
Egentligen har jag bara läst halva boken: från Sång för anarkismen till Giljotin (vilket motsvarar innehållet i den tidigare nämnda första Samlade dikter 1973 – 1981) eftersom jag redan läst alla de senare.
"Han Ville Ha Dej Så Intensivt / Att Han Högg Av Sej / Alla Fingrar // & Slog Ditt Telefonnummer Med Tungan //// Nu Hör Han Hela Tiden / Ditt Underbara Skratt"
ur samlingen c/o NIGHT från 1976