The Death of King Arthur (La Mort le Roi Artu)
Berättelse från 1200-talet (och alltså äldre än Thomas Malorys bok med liknande titel.) Handlar egentligen lika mycket om Lancelot som om kung Arthur (en lika träffande titel hade varit Lancelot och Guinevere bedrar kung Arthur) och är också en fortsättning på en berättelse kallad Lancelot.
En egenhet med boken är att den talar om för läsaren varje gång den byter scen: "Now the story stops speaking of them and returns to Queen Guinevere, King Arthur's wife." Och: "But now the story stops telling of her and returns to King Arthur."
Lockbetet av David Albahari
Mycket bra serbisk roman om en serbisk-judisk poet som försöker skriva om sin döda mors liv.
David Albahari dog förra året, jag upptäckte honom först i år när jag läste en novell av honom.
Omläsning. Mer om den på länken.
Kontinuum av Nina Cassian
"Om du kastade / måndagarna, tisdagarna, onsdagarna, över mig / skulle måndagen och tisdagen och onsdagen glida av / och ljudlöst falla till marken. / Torsdagen och fredagen skulle inte skada mig längre."
Rumänsk poesi. Tolkat av Dan Shafran.
Linda och Valentin: Ambassadören som försvann av Pierre Christin (text) och Jean-Claude Mézières (bild)
Linda och Valentin: Minnen från framtiden av Pierre Christin (text) och Jean-Claude Mézières (bild)
jPod av Douglas Coupland
Rätt rolig roman där en av bifigurerna är Douglas Coupland. Blev till en tv-serie som inte verkar lika rolig.
Don't panic av Neil Gaiman
En bok om Douglas Adams och hans bok Liftarens guide till galaxen. Ett exempel på att det är svårt att skriva roligt om humor (även om Neil Gaiman försöker). Här finns ändå en hel del intressant för oss som läst Douglas Adams. Som ett utkast till det ej gjorda Doktor Who-avsnitt som blev basen för den tredje Liftaren-romanen Livet, universum och allting.
Mannen på den blå cykeln av Lars Gustafsson
Elden och döttrarna av Lars Gustafsson
"En termometer som slet sig / från bryggan i juli // dök åter upp, fångad av isen // i mars och såg helt forvånad ut."
Doktor Wassers recept av Lars Gustafsson
Etyder för en gammal skrivmaskin av Lars Gustafsson
"Jag har tillbragt mitt liv / med att ordna alfabetets bokstäver / på skiftande sätt. [...] Bokstäverna är i Sverige tjugoåtta, / och så den tjugonionde: / den tomma bokstaven mellan orden."
Dr Weiss sista uppdrag av Lars Gustafsson
Under mars månad blev jag nästan klar med min kronologiska genomläsning av Lars Gustafssons författarskap. Mannen på den blå cykeln och Elden och döttrarna läste jag för första gången (även om jag läst flera dikter i den senare tidigare då den till stor del är en omarbetad version av en tidigare diktsamling). Resten är omläsningar.
De här sena böckerna kan jag gå tillbaka i min blogg och se vad jag tyckte första gången jag läste dem. Om Doktor Wassers recept skrev jag att den "tar upp lite av samma teman som en av hans första [romaner] Poeten Brumbergs sista dagar och död." Vilket jag nu inte riktigt håller med om. Den tar upp teman från de tidigaste Lars Gustafsson-romanerna (dubbelgångar-motivet framförallt) men har mer gemensamt med böckerna direkt efter Poeten Brumbergs...
Om Lars Gustafssons sista postumt utgivna roman Dr Weiss sista uppdrag så skrev jag att "Det är en mycket gustafssonsk science fiction. Jag gillade den mycket." Detta kan jag helt skriva under på nu med.
Tankar om politik av Bengt Göransson
Den gamle kulturministern skriver om politik.
Friktion av Anna Hallberg
"så utslag! slår ut sig / ut ur det mjuka // skrattet som slår sig / ut"
The Ride Across Lake Constance av Peter Handke
Pjäs. Jag läser två andra sinsemellan rätt olika böcker nu (mer om dem i nästa månads "Läst i...") som bägge som av en slump har nämnt Peter Handke.
The Cats of Copenhagen by James Joyce
"Just fancy a cat staying in bed all day smoking cigars!"
I några brev till sin sonson skrev James Jocye om Köpenhamns katter (eller snarare dess frånvaro av katter). Detta har med hjälp av illustrationer av Casey Sorrow gjorts till en rätt charmig barnbok.
Ett bortkastat liv av Sofia Lilly Jönsson
Skribenten Sofia Lilly Jönssons debutroman.
Pippi ordnar allt av Astrid Lindgren (text) och Ingrid Vang Nyman (bild)
Pippi vill inte bli stor av Astrid Lindgren (text) och Ingrid Vang Nyman (bild)
Tecknad serie från 50-talet som bygger på Astrid Lindgrens böcker om Pippi Långstrump.
Djävulsboken av Asta Olivia Nordenhof
"en gảng sa jag / vi kan inte / veta / vad kärlek är / förrän vi / har avskaffat / kapitalismen / men ni / ska ju inte / tro på allt / jag säger"
Andra delen i en romansvit som ska bli sju delar. Men sviten verkar redan övergett kursen. Och det är poesi med i boken. Jag tycker mycket om den.
Berghäxans dröm av Mizuta Noriko
"jag sökte efter fjäderskruden / när den hängde på tork vid strandkojan / mötte jag dig / det var bara vid detta tillfälle / som jag glömde den / jag sökte efter den
i tusentals år"
Tolkad av Lars Vargö
Japansk poesi. Passade bra ihop med Spridda över jordklotet nedan i listan.
Too like the lightning av Ada Palmer
Märklig sf-roman. Det märkliga består framförallt i hur boken berättas i ett slags pastisch på markis de Sade och / eller Diderot.
Skymning över Al-Omistan av Anna-Karin Selberg
Homoerotisk skildring av ett ökenkrig. En satir över amerikansk krigspropaganda som inte saknar udd men efter ett kapitel så har man förstått poängen medan skämtet fortsätter att dras igen och igen.
Spridda över jordklotet av Yoko Tawada
Japansk roman som utspelar sej I en värld där Japan (som aldrig nämns vid namn) har försvunnit. Vi får följa en grupp människor varav en är en japanska som letar efter fler som förstår hennes språk. Nu talar hon istället en slags sam-skandinaviska. En fängslande bok.