lördag 31 augusti 2019

Läst i augusti

Det här är böckerna jag har läst i augusti.

Det er et jeg der taler (regnskabets time) av Lone Aburas
Dansk pamflett.

Voices from the street av Philip K. Dick
50-talsroman som refuserades när det begav sej. Philip K. Dick skrev ett par realistiska romaner som alla förlag sa nej till innan han gick över till att skriva science fiction istället. De som refuserade dessa romaner kom därmed att ha ett stort inflytande på sf-genren.
Jag kan förstå varför de refuserade den här. Men det finns ställen som är intressanta för den som läst Dicks senare böcker.

Karkas: fem linjer av Katarina Frostenson
"snabba leenden som i en glad/och dålig film vi säkert såg och gick ifrån//kanske in i sommarnatten då när ljuset/drev oss ut ur huset"

Dr. Weiss sista uppdrag av Lars Gustafsson
Lars Gustafssons sista postuma roman och hans första science fiction-roman. Den anknyter till tidigare noveller Gustafsson skrivit i genren. Det är en mycket gustafssonsk science fiction. Jag gillade den mycket.

Brev från Tove Jansson
"Ser du, jag älskar dig samtidigt förtrollad och med ett stort lugn och jag är inte rädd för någonting som finns i beredskap för oss."
Tove Jansson i brev till Tuulikki Pietilä 26.6.1956.
Det här är en samling brev skrivna av Tove Jansson som jag nyligen läst. Den är sammanställd av Boel Westin och Helen Svensson. Brev från 1932 till 1988. Till familjen, till vänner, till redaktörer. Och till älskare och älskarinnor (eller mymlor som Tove Jansson kallar dem).

Barnaby Vol. 1 av Crockett Johnson
Amerikansk dagsstrippserie om en pojke och hans magiska gudfar som ingen annan tror finns. Påverkade troligtvis Astrid Lindgrens Karlsson på taket.

Empatimaskinen av Lyra Koli
En slags novell som säjs vara en transkriberad dejt.

The Tombs of Atuan av Ursula K. Le Guin
Andra boken i Övärlden-sviten. Omläsning.

I Gorans ögon av Stefan Lindberg
Novellsamling. I framtidsnovellen "Den sista berättelsen" så har litteratur blivit populärt. Göran Sonnevi säljer ut Globen och huvudpersonen håller nästan på att bli nedtrampad när han är och ser Ann Jäderlund läsa dikter.

Bakom trädet ryggar av Iman Mohammed
"Barnen sitter på golvet och äter glass, en mörklagd sommarhetta framför teven."

Arkaiskt jordbruk av Raduan Nassar
Brasiliansk roman. Mycket bra.

All the Sad Songs av Summer Pierre
"Som ljusa gräsbränder/av det lättare slaget/nu/de sista sommardagarna då de lämnar oss."
Lennart Sjögren

Samtal med vänner av Sally Rooney
Irländsk roman.

Den heliga vinthunden av Jean-Claude Schmitt
Bok om en legend om en hund som dyrkades som helgon på medeltiden.

Dikter 1982 – 2004: Ett urval av Lennart Sjögren
Ett tjockt urval med Lennart Sjögrens dikter.
"Som ljusa gräsbränder/av det lättare slaget/nu/de sista sommardagarna då de lämnar oss."

August Strindbergs Brev 9. 1892 – 1894
Strindberg fortsätter skriva brev.

Death:At Death's Door av Jill Thompson
Spinoff på Neil Gaimans tecknade serie Sandman. I mangainspirerad stil. Serien följer i mycket ett av Sandman-albumen men ur Sandmans syster Dödens perspektiv.

Paper Girls Volume 6 av Brian K. Vaughan (text) och Cliff Chiang (bild)
Sista albumet (fast jag har läst serien i lösnummer) i den här tidsreseserien om ett gäng flickor. En stämningsfull och passande avslutning.

torsdag 8 augusti 2019

Tio bra böcker av Tove Jansson

I dag så är det 105 år sen den finlandssvenska konstnären och författaren Tove Jansson föddes. Hon dog 2001 så tyvärr kommer hon inte att kunna fira dagen som Självhärskaren i Muminpappans memoarer med överraskningsgala i stor stil. Men vi kan fira den. Med en lista, kronologiskt ordnad.
(Jag har inte läst riktigt alla av Tove Janssons böcker, till exempel inte den hyllade Bildhuggarens dotter, en anledning till att jag valt att kalla listan 'tio bra böcker' i stället för de 'tio bästa'.)


Kometen kommer
Kometen kommer (också utgiven som Kometjakten och Mumintrollet på kometjakt) var den andra boken om mumintrollen men den första som gavs ut i Sverige och den första jag läste, eller snarare fick läst för mej.
En vacker och finstämd berättelse. Och det är roligt när Bisamråttan sätter sej på tårtan.

Muminpappans memoarer
"Med nosen i tassarna framsuckade jag: Ensam! Hårda Värld! Ödet är min Lott! och andra sorgliga ord tills det kändes lite lättare."
Först utgiven som Muminpappans Bravader skrivna av Honom Själv. När Muminpappan en dag blir förkyld så påminns han om sin dödlighet och bestämmer sej därför för att skriva sina memoarer.

Farlig midsommar
"Är det jordens undergång? frågade Lilla My nyfiket.
  Allra minst, sa Mymlans dotter. Försök bli snäll om du hinner, för nu ska vi nog snart in i himlen allihop.
  Himlen? upprepade Lilla My. Måste vi in i himlen? Och hur kommer man ut därifrån?"
Den som översatte den här boken till engelska (som Moominsummer Madness) var Thomas Warburton. Som också översatte Odysseus av James Joyce till svenska. Warburton är alltså den felande länken mellan mumintrollen och Joyce.


Trollvinter
Mumintroll går som alla vet i ide på vintern. Men en vinter vaknar Mumintrollet och kan inte somna om. Första boken där Too-ticki är med. Too-ticki byggde på Tove Janssons flickvän Tuulikki Pietilä. Boken innehåller en av världslitteraturens bästa fotnoter: "* Om läsaren börjar gråta, se hastigt å sid. 133."


Mumin. Tove Janssons samlade serier, del 1
På 50-talet gjorde Tove Jansson en dagsstrippserie med muminfamiljen. Hon skrev den på engelska då den främst gick i amerikanska tidningar. Med tiden tröttnade Tove Jansson på att göra serien och var glad när hon kunde ge den till sin bror Lars Jansson. Men serien är mycket charmig.
Den här utgåvan är i fem band. De tre första med serierna Tove Jansson gjorde själv, de två följande med de hon gjorde tillsammans med Lars Jansson. I Förenta staterna har utgivningen fortsatt med Lars Janssons serier.

Vem ska trösta Knyttet?
Den här bilderboken på vers om Knyttet är väldigt fin. Utanför muminböckerna även om den har en del gemensamt med dem tematiskt (och några figurer från muminböckerna cameoar). "Men vem ska trösts knyttet och att förklara att en sång/är bättre än en kappsäck ifall vägen är för lång."

Sent i november
När vi läste den här i vår bokcirkel för ett par år sen så beklagade sej en av deltagarna att han var tvungen att gå till barnboksavdelningen när han skulle låna boken (han fick ta av sej skorna). Men även om den här ingår i muminböckerna så är det inte egentligen en barnbok. I den här sista muminboken så har familjen lämnat Mumindalen och vi får följa ett par figurer som söker dem. En underbar melankolisk berättelse.

Lyssnerskan
Tove Janssons första novellsamling för vuxna. Hon kom att ge ut flera novellsamlingar (alla novellerna gavs ut i en volym häromåret) men av dem jag har läst så är det här min favorit. Särskilt titelnovellen och den avslutande "Ekorren" hör till höjdpunkterna i hennes författarskap.


Sommarboken
Sommarboken är en roman om en flicka och hennes farmor. Flickan är baserad på Tove Janssons brorsdotter och farmodern är alltså Tove Janssons mor, konstnären Signe Hammarsten Jansson (eller bara Ham) som också var förebild för Muminmamman. Det är en vacker somrig bok.

Brev från Tove Jansson
"Ser du, jag älskar dig samtidigt förtrollad och med ett stort lugn och jag är inte rädd för någonting som finns i beredskap för oss."
Tove Jansson i brev till Tuulikki Pietilä 26.6.1956.
Det här är en samling brev skrivna av Tove Jansson som jag nyligen läst. Den är sammanställd av Boel Westin och Helen Svensson. Brev från 1932 till 1988. Till familjen, till vänner, till redaktörer. Och till älskare och älskarinnor (eller mymlor som Tove Jansson kallar dem).

Och som en bonus eller bubblare:
Mumin – Nationalmusei utställningskatalog 438
Ett häfta som var katalog till en utställning med mumindockor. Jag skriver mer om häftet och utställningen på länken.

tisdag 6 augusti 2019

Ur Solomons sång av Toni Morrison (1931 – 2019)

"Men när hon rörde på huvudet en aning för att titta på något bakom honom dröjde det en stund innan han förstod att hon var död. Och när han gjorde det kunde han inte hindra de gamla slitna orden från att komma flödande, högre och högre, som om själva ljudstyrkan skulle ha förmåga att väcka henne. Han väckte bara fåglarna som fladdrade upp i luften. Milkman la ner hennes huvud på klippan. Två av fåglarna kretsade omkring dem. En av dem dök ner i den nya graven och hämtade upp något blankt med näbben innan den flög bort.
  Nu förstod han varför han älskade henne så. Utan att någonsin lämna marken kunde hon flyga."
ur Solomons sång av Toni Morrison, övers. Mårten Edlund