tisdag 31 oktober 2017

Läst i oktober

Nedan är böckerna jag läst den här månaden. Med tanke på att jag varit förkyld större delen av månaden har det ändå en hyfsad läsmånad.

Werner Aspenström - Snöleopard
Klassisk svensk diktsamling.
"Som i den klara oktobernatten/när de från norr kommande leoparderna/genombryter horisonten"

Terry Bisson - Fire on the mountain
SF-roman som utspelar sej i ett alternativt Amerika där John Brown lyckades lite bättre och de svarta slavarna bildade en egen socialistisk stat i söder.

Heidi von Born - Det japanska skriket
Svensk roman.

Philip José Farmer - The Green Odyssey
SF-författaren Farmers debutroman. Jag har den här i en väldigt sliten förstautgåva som jag läste med stor försiktighet så den inte skulle falla sönder.

Janet Frame - Vid alfabetets gräns
Mycket bra roman.

Gustaf Fröding - Gralstänk

Samtida kritik i svensk press av Gustaf Frödings diktsamlingar 1891-1898, red. Ingvald Rosenblad
Bok med samtida recensioner av Frödings diktsamlingar. Jag har läst dem efter hand som jag läst själva samlingarna. Så den här månaden har jag egentligen bara läst recensionerna av Gralstänk ovan.

Julia Gfrörer - Black is the Color
Seriealbum om en sjöman och en sjöjungfru.

Kazuo Ishiguro - Begravd jätte
Roman om en drake. Författaren fick visst något slags pris nyligen.

Doris Lessing - Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem
En av Lessings SF-romaner. Att hon skrev SF-romaner var kontroversiellt när det begav sej.

Alexander Sand - Nattbok
Diktsamling utgiven på pdf.
"om morgnarna läser han bara poesi."

Robert J. Sawyer - Triggers
SF-roman om en grupp människor som får en annan persons minnen.

August Strindberg - Inferno
Omläsning.


Birgitta Trotzig - Ordgränser
Prosadikter.
"Sträv är min skog, hög är min höst."

söndag 29 oktober 2017

Citerat från veckans läsning

"Troll brukade annars väcka avsmak hos honom, men dessa varelser med sina spöklikt melankoliska kroppsställningar fick Edwin att känna ett styng av medlidande."
ur Begravd jätte av Kazuo Ishiguro, övers. Rose-Marie Nielsen

"Skåningen kan just icke skryta af någon utbildad känsla för snygghet och den otymplighet som utmärker hans rörelser sträcker sig synbarligen längre än till det yttre."
ur Stora boken I. Dagbok 1882-1884 av Victoria Benedictsson

söndag 22 oktober 2017

Citerat från veckans läsning

"Gud var lång och reslig och allvarlig med tung knytnäve som han dunkade på världen med när han blev arg. Han bodde i ett hus i himlen. Han hade ett arbetsrum med ett dokumentskåp där han satt och läste sent på kvällarna, prickade för och delade in i klasser; han slickade på fingret när han vände blad."
ur Vid alfabetets gräns av Janet Frame, övers. Marita Zonabend

"Men hon blir munter av det starka kaffet, café très noir, hon har en liten solhatt bredvid sig och karta över de närmaste kvarteren."
ur Det japanska skriket av Heidi von Born

måndag 16 oktober 2017

Citerat från (förra) veckans läsning

"Toby gav sin faster Norma en känsla av osnygghet hos henne själv och världen omkring henne, en upplevelse av gluggar och hål och sönderrivna nötta foder, som fick henne att vilja ta fram nål och tråd[...]och sy, dag och natt, för att göra fickorna säkra igen, kläderna varma och knäppta, och även sy fast himlen ordentligt vid jordens ytterkant, utan att den drog sig eller att det hängde några fransar och fladdrade."
ur Vid alfabetets gräns av Janet Frame, övers. Marita Zonabend


fredag 13 oktober 2017

The Fate of The Artist av Eddie Campbell


Eddie Campbell är en serietecknare som är mest känd för From Hell som han tecknade och Alan Moore skrev. Men han har gjoet flera serier som han både tecknat och skrivit. Många av dessa är självbiografiska.

The Fate of The Artist är ett seriealbum från 2006. Det har undertiteln "An Autobiographical Novel, with Typographical Anomalies, in which the Author does not appear as Himself." Den säjs undersöka din författares försvinnande. Och berättar om Eddie Campbell genom olika medier, prosa och serier och en intervju med Eddie Campbells dotter Hayley Campbell (numera själv skribent) illustrerat med foton av henne med pratbubblor.
Boken innehåller också flera pastischer på äldre dagsseriestrippar. Och en adaption av en Henry O.-novell.

Den här blandningen av olika stilar gör det till en rätt så fascinerande bok om livet och konsten och sånt. Var och en för sej kan anekdoterna i boken kännas lite lätt banala men tillsammans blir de till något mer.


måndag 9 oktober 2017

Om mörkret faller av L. Sprague de Camp


"'Jag sade att jag förstod er. Och att jag trodde att det var den nionde oktober, men jag var inte säker, för jag kunde inte komma ihåg om min moders bröllopsdag inföll för tre eller fyra dagar sedan.'
  'Vilket år?'
  'Tolv åttioåtta Anno Urbis Conditae.'
  'Nu var det Padways tur att bli förvånad. 'Förlåt, men vad skulle det bli enligt kristen tideräkning?'"
övers. Christina Fagerström

Om mörkret faller är en tidreseroman av L. Sprague de Camp som kom ut i början av 1940-talet. I den faller historikern Martin Padway i en tidsspricka tillbaka till Rom av år 535 efter Kristus.
Mörkret i titeln är medeltiden eller the dark ages som den ibland kallas på engelska. Padway beslutar sej för att med hjälp av sina kunskaper från sin tid försöka hindra medeltiden att bryta ut.

Men skulle inte det innebära att han ändrade sin egen (och läsarens) framtid och därmed utplånade alla han känner (samt läsaren) möjligen på ett plågsamt sätt? Strax innan Padway hamnar i tidssprickan så har han ett samtal med en professor om tidssprickor. Den professorn menar att om den som faller bakåt i tiden ändrar historien så kommer en ny tidslinje att skapas. Så kanske överlever Padways samtida (samt läsaren) hans mission att förändra historien.

När jag första gången läste boken så läste jag grundkursen i historia på universitetet. Om just den här perioden. Och romanen är nog mer underhållande om man kan lite om folkvandringstiden.

Boken är en klassiker inom tidresegenren och det som kallas för alternate history eller ukroni. Men den har också en föregångare i Mark Twains En yankee vid kung Arthurs hov. De Camps roman har inte riktigt det ursinne bakom texten som finns hos Twain. Men ibland påminner berättelsen om att det samhälle som boken skildrar förtjänade att falla.

Det gräsliga omslaget gör inte boken rättvisa.

söndag 8 oktober 2017

Citerat från veckans läsning

"De tog Jared under armarna, drog upp honom på fötter och började leda honom fram och tillbaka. Han raglade och protesterade men fogade sig så småningom[...]
  Denna scen kallas 'Jarntis promenad' och ger våra konstnärer och sagoberättare rikligt material för humoristiska skildringar."
ur Giftermålen mellan zonerna tre, fyra och fem av Doris Lessing, övers. Sonja Bergvall

"'No Paris Commune? No English Civil War? No Russian, no Egyptian revolution?'
  'I'm telling you. Socialism exists, but only as a threat. The world is basically ruled by the same people who built the railroads and the textile mills–British and then Merican capital. For a hundred years. And on into the future, until the end.'
  Harriet shivered and threw another stick onto the fire. 'That's why I don't like science fiction. It's always junk like that. I'll take the real world, thanks.'"
ur Fire on the mountain av Terry Bisson

tisdag 3 oktober 2017

Tom Petty 1950 - 2017

"It's good to be king and have your own way/Get a feeling of peace at the end of the day"
Tom Petty - It's Good to Be King

"It's Good to Be King" finns på skivan Wildflowers med Tom Petty från 1994.