onsdag 29 juni 2011

När västerlandet trädde framI ett av Jan Myrdals brev till Lars Gustafsson i Den onödiga samtiden (som jag skrev om förra onsdagen) skriver han om hur Gun Kessle arbetar med en utställning med fotografier av norska och franska 1100-talskyrkor.

Det ska också bli en bok även om deras förläggare på Norstedt inte är så entusiastisk. "- Kan du inte hitta på något lukrativt att göra under det du håller på med Balzac och elvahundratal?"

En bilderbok blev det. Kallad Ondskan tar form. En liten originalpocket. Med text av Myrdal (skriven efter diskussioner med Kessle). Den kom ut i en ny, omarbetad, utgåva i början på 90-talet - När västerlandet trädde fram. Den stora skillnaden mellan de två utgåvorna är formatet. När västerlandet trädde fram är större och bättre bunden. "Det här är en bok att bläddra i" som Myrdal skriver i bokens andra kapitel.

Boken dokumentarar den franska och norska kyrkokonsten genom svart-vita foton tagna med naturlig ljuskälla. Och den är mycket bläddervänlig.

Gun Kessle står före Jan Myrdal på omslaget. Det är inte av alfabetiska orsaker. De har gjort flera böcker tillsammans där Myrdals namn står först. Detta är framförallt Kessles bok. Och den står i mina hyllor bredvid hennes egna.

St-Julien, Mars-sur-Allier. Nievre, Frankrike. Slutet av 1000-talet. Foto G. Kessle (och fotot av fotot är då taget av mej och gör inte riktigt bilden rättvisa)

Inga kommentarer: