Författaren Jan Myrdal fyller i dag 85 år. Detta firar vi med denna lista. Kronologiskt ordnad.
Jubelvår
En mycket rolig grotesk om en liten stads jubileum. (Utgiven tillsammans med Badrumskranen i volymen Två folkhemsromaner.)
Resa i Afghanistan
Resa i Afghanistan (första utgåvan heter Kulturers korsväg) kom 1960 och var Myrdals första reseskildring. Fortfarande en av hans mest populära böcker.
Rapport från kinesisk by
På ett amerikanskt historikerforum nyligen rekommenderade en den här men la till att den bör läsas med stor försiktighet. Och, well sure - dess källvärde är kanske begränsat.
Men som litteratur lever boken fortfarande. Myrdal intervjuar bönderna om deras liv. Det blir till en stark berättelse om en by under en intressant tid (sen finns det också helt andra slags historier från Kina från den här tiden).
Boken blev Myrdals internationella genombrott. Den fick många efterapare men har en alldeles egen ton.
Samtida
Samlingsvolym med Rescontra, Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell och
Söndagsmorgon.
Jag har inte tagit med den här enbart för att smuggla in fler böcker i listan. Utan för att det var den första Myrdal-boken jag läste.
Rescontra och Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell arbetade Myrdal om till En illojal europés bekännelser som skrevs på engelska och var populär i USA. Bägge versionerna är bra.
Söndagsmorgon är en samling krönikor, beska och roliga.
Skriftställning
Det har kommit tjugo volymer Skriftställning. De första fyra blandade artiklar och kortprosa av olika slag. Sen delades de upp ämnesmässigt. Vilket ibland kan vara praktiskt men är lite synd. De tidiga böckerna i serien gav mer en bild av att Myrdals skrivande är en helhet.
Den första boken är nog bäst att börja med. Debatt, kortfiktion och kritik.
Karriär
Denna brevroman är en av Myrdals märkligaste böcker. Och kan vara lite trögläst. Men det är en fascinerande roman om makt och maktens språk.
Indien väntar
Barndom
Denna jagroman från 1982 är en av de bästa barndomsskildringarna. En lysande skriven bok som tar barnets perspektiv (Det kom två uppföljare - de tre har getts ut tillsammans som En barndom i tre avsnitt). En av Myrdals mest lästa, hyllade och översatta.
Inför nedräkningen
Det här var å andra sidan en rejält utskälld bok när den kom. I DN, som var min morgontidning på den tiden, utlöste den en Myrdal-debatt där Myrdals författarskap angreps dagligen under en förvånansvärt lång tid. Detta gjorde att jag bestämde mej för att läsa mer Myrdal.
Själva boken är egentligen en rätt lågmäld historia om livet och döden och skrivandet och sånt. Efter allt bråket kring den var den först lite av en besvikelse. Men sen dess har jag återkommit till den många gånger.
Sälja krig som margarin
Den här boken från 2009 är lite inkvoterad för att ge ett exempel på en nyare bok. På senare år har Myrdals produktivitet minskat. Vilket kanske inte är så konstigt. Men han skriver fortfarande. Det här är en bok om affischer från 1a och 2a världskriget. Det är också en historisk essä.
Konstboksmässigt är annars Myrdals bästa de fotoböcker av Gun Kessle som han skrivit texten till. (Kessle har illustrerat flera av Myrdals böcker. Bland annat Resa i Afghanistan, Rapport från kinesisk by och Indien väntar). Men de står i min boksamling på Kessle, inte på Myrdal.
Jag har skrivit en del om Myrdal här tidigare. Bland annat dessa inlägg:
Hemkomst - Jan Myrdals debutroman
Om min omläsning av Myrdals första roman.
Stig Larsson och Jan Myrdal
Om detta att Stig Larsson är ett Myrdal-fan.
Guide till Skriftställning
Moraliteter och Garderingar
Om två pjäser av Myrdal som kom i nyutgåva första året. (Jag tror jag var den förste som skrev om boken.)
Vardagsord av Charles Dickens
Recension av Myrdals senaste bok. Ett urval ur Charles Dickens tidning. Myrdal har sammanställt flera urval. Sartre, Strindberg, tyska maoistiska litterkritiker och sf-noveller.
Av böckerna på listan är det tyvärr bara Resa i Afghanistan, Samtida bekännelser... och Sälja krig... som finns i tryck.
Ett urval med artiklar Medvetandet gör oss ansvariga kom ut på Myrdals 80-årsdag och finns fortfarande att köpa. Men är tyvärr rätt snävt politiskt och med en betoning på det senare skriftställarskapet.
Barndom ska finnas som e-bok. Och så finns det ju bibliotek och antikvariat.
torsdag 19 juli 2012
Jan Myrdals tio bästa böcker
Etiketter:
författarlistor,
jan myrdal,
kessle,
rapport från...,
samtida,
skriftställning,
söndagsmorgon
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Så här femtio år efter att Rapport från en kinesisk by kom ut först, lite efterklok alltså, tycker jag att det är synd att Myrdal inte jobbat mer med intervjuer. Röd stjärna hade till exempel kunnat bli en suverän bok om den kompletterats med några maoistsympatiserade bönders livsberättelser.
Jag har inte läst "Röd stjärna över Indien" än.
"Indien väntar" har en del intervju-avsnitt. Just i naxalit-lägret. Och de hör till de bästa bitarna av den boken.
Egentligen är det lite märkligt att Myrdal aldrig fortsatte med Rapport-formatet (utom i de andra Liu Lin-böckerna - och knappt ens där).
Möjligen höll han sej ifrån formen just på grund av bokens stora framgång.
Bråket om "Inför nedräkningen" handlade väl mest om avsnittet om Göran Rosenberg, har jag för mig. Och han var DN-medarbetare på den tiden. Vilket torde förklara den tidningens engagemang i frågan. Jag vill minnas att Rosenberg gjorde en rätt slät figur och illusterade i och med detta varför Myrdal valde honom för att gräva i sig själv. Oavsett vad som var sant och inte i den omskrivna händelsen.
Jag tycker om den boken. Den har den blandning av privat och offentligt, personligt och allmängiltigt som Myrdal är bra på. En släkting till Samtida.
Att Göran Rosenberg blev lite irriterad är väl i och för sej förståeligt.
DN hade redan innan haft en anti-myrdalsk linje. Som det också står om i boken. Så "Inför nedräkningen" satte väl i rullning något som redan fanns där.
Den har en del gemensamt med Samtida... Men är ljusare på nåt sätt.
Stig Larsson skriver att "Den liksom utandas fågelsång. En sån där mitt-i-pricken-beskrivning av hur underbart det är att skriva" [och] "att leva".
Skicka en kommentar