fredag 4 augusti 2023

Läst i juli, del 1

I juli månad läste jag också så många böcker att jag beslutat dela upp den här redogörelsen I två delar.

Omprövningar: Svenska vänsterintellektuella i skiftet från 70-tal till 80-tal av David Brolin
Bok som undersöker några svenska intellektuellas väg högerut. Bland andra Lars Gustafsson, Göran Rosenberg och Svante Nordin.
Jag läste boken framförallt för avsnittet om Lars Gustafsson då jag i min genomläsning av dennes författarskap kommit till delen av detta då det tar en högergir.

Främlingen av Albert Camus 
Omläsning. Bokcirkelbok. 

Captain America Vol. 1: Winter In America av Ta-Nehisi Coates (text) och Leinil Francis Yu (bild)
Tematiskt kopplad till Ta-Nehisi Coates Black Panther-serier.

Gå med mig till hörnet av Anneli Furmark

Vinterrecept från kollektivet av Louise Glück 
"Och sedan faller vi helt enkelt – // Och världen passerar, / alla världar, den ena vackrare än den andra; // jag rör vid din kind för att skydda dig"
övers. Jonas Brun och Stewe Claeson

Bernard Foys tredje rockad av Lars Gustafsson
Spegelskärvor av Lars Gustafsson
Fyra poeter av Lars Gustafsson 
"Hallonens doft, när de var alldeles nya i juli, / hade alltid något litet tankspritt. // De var inte alldeles där. Någonannanstans / med hälften av sin tillvaro. // Utan den hade de smakat trivialt."
Ehrmine Wikström via Lars Gustafsson
Problemformuleringsprivilegiet av Lars Gustafsson
Förberedelser för vintersäsongen av Lars Gustafsson 
"Hur tankspridda och milda tingen blir, // när de släpps loss igen, till slutet, / och får sitt långa sommarlov, ifrân det mänskligas / domän, från avsikter och handlingar och ord. / Hur ska de komma håg sin plats i lådor och på bord?"
Alla böckerna är omläsningar förutom Spegelskärvor och Problemformuleringsprivilegiet.
Jag har nu läst klart Lars Gustafssons böcker från 1980-talet och börjat på 90-talet. Hans 80-tal är inte lika starkt som hans 70-tal men det finns flera mycket bra verk där. 
Mina tre favoriter är Berättelser om lyckliga människor, Världens tystnad före Bach och Det sällsamma djuret från norr. Den av böckerna jag tyckt sämst om är Problemformuleringsprivilegiet (1989), en samling politiska essäer där Lars Gustafsson kommit så långt från mina egna åsikter att jag hur svårt att ens orka argumentera mot den i mitt huvud (som jag fortfarande gjorde med För liberalismen (1981). Att följa Lars Gustafssons väg högerut (som ofta går lite oväntat) har varit spännande men när han väl kommit fram är det inte lika intressant. Jag har haft liknande erfarenheter med skribenter som radikaliserats vänsterut. Men det ska säjas att essäsamlingen Landskapets långsamma förändringar (kommer medverka i Butter tar ordets Läst i augusti!) från ungefärligen samma tid som inte är lika snävt politisk var mycket fängslande läsning. 

Folket och maktens murar av Gun Kessle och Jan Myrdal 
Moderna Museets katalog nr 95
Ena sidan är en stor affisch för utställningen med Gun Kessles fotografier medan det på baksidan av affischen finns text och foton som man kan läsa när man fällt samman affischen. Foton av Gun Kessle. Text av Jan Myrdal och Gun Kessle.
Mycket cool sak att kunna lägga till min Kessle/Myrdal-samling.

White Cat, Black Dog av Kelly Link
Födelsedagspresent. En samling noveller där Kelly Link omdiktar gamla sagor. Det har hon gjort förut men även om man känner igen Kelly Links röst och greppet med sagorna inte är nytt så har boken en melankolisk ton som gör att den känns egen och är min nya Kelly Link-favorit.


Inga kommentarer: