Berättelsen om herr Han är en sydkoreansk roman skriven av Hwang Sok-Yong från 2002 (den kom på svenska 2007). Den handlar om en läkare i början av 50-talet som får problem, först i Nord- och sen i Sydkorea, då han är lite för lättrogen och godhjärtad.
Baksidan jämför herr Han med Pappa Goriot. Och boken påminner en del om den klassiska realistiska romanen i uppbyggnaden. Där ett människoöde blir en ingång till skildringen av en tid. Det är inte helt som att läsa en 1800-talsroman. Hwang har inte lika omständliga beskrivningar av platser och människor som till exempel Balzac. Och romanen använder sej av en del nyare knep som att ett kapitel är ett protokoll från ett förhör med herr Han.
Men romanen ger ändå en lite gammeldags känsla. Jag har inte läst någon annan Hwang och knappt någon samtida koreansk litteratur. Så jag vet inte om detta är ett medvetet drag för just den här berättelsen eller om det är typiskt för Hwang eller vanligt i koreansk litteratur. Men jag tycker det fungerar rätt bra här.
Herr Han riskerar ibland att bli mer exempel än karaktär. Men lite på avstånd, som om berättaren bett oss att ta ett steg tillbaka, får vi följa Han och se hur andra reagerar på honom. Och det blir till en rätt fängslande skildring.
måndag 25 april 2011
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar