söndag 10 april 2011

Det var väl mest ett talesätt


Skillnaden mellan en dikt och en sångtext är kanske inte så stor. Tar man väck musiken så borde texten bli poesi, om än kanske inte nödvändigtvis bra sådan.

Och också en bra låttext kan vara en dålig dikt. Dikt utan sång har andra krav på rytm.
Om man har hört en sång är det också svårt att o-höra den.

Torkel Rasmusson, som har spelat och sjungit i Blå Tåget (eller Gunder Hägg som gruppen först hette), Stockholm Norra och som soloartist har gjort många bra texter. Han har också gett ut poesi. Bland annat samlingen Tegel. Och samlingen Det växer ingen svamp isnön (1985), som har undertiteln "33 sånger av Torkel Rasmusson".

Det är inga noter i boken. Men det är sångtexter. Frågan är vad jag hade tyckt om boken om jag aldrig hört sångerna. Hade jag tyckt lika bra om "Vad önskar du dig i julklapp", "Nya vantarna" och "Lilla Värtan" (den sistnämnda inspelad av Marie Selander) som dikter som jag tycker om dem som texter?

Det är svårt att säja hur rader som "Han hittar inget socker/i sitt tomma skafferi./Ja då får han väl dricka sitt kaffe/utan socker i." (ur "Inget socker") fungerar utan att man hör melodin i sitt huvud. Troligtvis blir de klumpigare.

Det är ändå intressant att så här läsa texterna. Och jag tror nog en del av dem hade hållt som dikter.
Som "Resan" med dess inledningsstrofer: "Jag reste genom landet,/jag såg en massa träd och hus/och åkrar och fabriker/och där stod barn som tända ljus.//I brinnande små klungor/stod alla barnen där och log/och sjöng en sång om livet/tills de hade fått nog och dog.//Den tända barnaskaran/var bland det hemskaste jag sett/men kanske brann det inte, det var väl mest ett talesätt."

13 kommentarer:

Konungen sa...

resan är världens bästa låt, så är det bara

Petter Malmberg sa...

Det är sant.
Den går att köpa som mp3 om du fortfarande inte har den.

Konungen sa...

jag har skivan, hitta den efter långt om länge

Spiring sa...

För en gångs skull håller jag med. Det är världens bästa låt, i alla fall ibland. Och alltid Torkel Rasmussons bästa låt.

Petter Malmberg sa...

Jag skulle nog två gånger av tre räkna den som Torkel Rasmussons bästa. Men det finns ett par andra starka kandidater.

Anonym sa...

Vilken av Rasmussönerna är det som gjort "Tyck synd om mig nu" ? E

Petter Malmberg sa...

Tyck synd om mig nu är en Gunder Hägg-låt. Av Torkel Rasmusson. Men den är inte med i boken.
Jag tror bara det finns en sångskrivande Rasmusson.

Göran sa...

Finns det någonstans, någon chans, att du finner tid till att skriva ner texten till resan?

Petter Malmberg sa...

"Resan" är en rätt lång sång. Texten är på sju sidor i "Det växer ingen svamp i snön". Men den finns i den boken - som finns på Bokbörsen och bibliotek.

Spiring sa...

I dagarna har det tydligen kommit ut en ny bok med Rasmussons poesi / sångtexter. Har inte bläddrat i den, så jag vet inte om den ersätter eller kompletterar den förra boken - eller är nåt sånt där jobbigt mellanting som har med nästan, men inte riktigt, allt från föregångaren. Jag skulle dock bli förvånad om inte "Resan" ingår.

Petter Malmberg sa...

Jag läste DN-recensionen i morse. Den tog inte upp "Det växer inga svampar i snön". Och recensenten verkade inte vara särskilt bekant med Torkel Rasmusson sen tidigare.
Det ska vara en 90 sånger i den nya. Så de flesta från "Det växer..." borde väl finnas med.

Spiring sa...

Nu har jag köpt den nya boken, och Torkel ger själv besked:

"'Det växer ingen svamp i snön' heter ett tidigare urval med mina sånger som gavs ut av Arbetarkultur 1985. Där ingår 33 texter medan det här urvalet är nära nog tre gånger så stort. Förklaringen till det ökade omfånget beror naturligtvis på att det tillkommit många låtar sedan förra gången. Samtidigt har jag passat på att ta med somliga texter som jag ratade då - medan några få som finns med i den gamla boken har utgått."

"Resan" finns dock fortfarande med. Förstås.

Petter Malmberg sa...

Så ett sånt där jobbigt mellanting alltså.
Vilket å andra sidan ger en en ursäkt att behålla "Det växer ingen svamp i snön". Som är en vacker volym.