måndag 4 april 2011

Pär Rådström och science fiction


Det händer att avsnitten om Baravia i Tiden väntar inte av Pär Rådström beskrivs som fantasy. Men även om detta fiktiva land tar över en stor del av berättelsen så förblir romanen realistisk. Greg Bengtsson kan ibland låta som om Baravia fanns på riktigt. Men det är mer att se som ett berättargrepp. Rådström hade också själv, likt systrarna Brontë, i sin ungdom hittat på ett land. Så inslaget är delvis självbiografiskt.

Det finns dock inslag av det fantastiska i Rådströms författarskap. Dubbelgångarmotivet spelar en roll i Sommargästerna. Och Rådström satt i redaktionen för den svenska sf-tidskriften Galaxy. Där han också publicerade två noveller.

Galaxy var en svensk utgåva av det amerikanska magasinet med samma namn. Som hade en dragning åt det satiriska och samhällskritiska. Tigermannen av Alfred Bester gick som följetong i den. Liksom i den svenska versionen av magasinet.

Svenska Galaxy kom ut 1958-1960. Det blev mindre än tjugo nummer. I tidningen publicerades ett tiotal svenska noveller varav två av Rådström. Så vitt jag vet har dessa inte återtryckts. Även om jag kan ha fel. Det har kommit en fem-sex postuma samlingar med Rådström-texter (den bästa, som du bör läsa, är Pär Rådström i press & radio).

En sf-novell av Rådström finns i Minotauren nr 17. Den är från 1953 och heter "Rymdskeppet Tellus återkomst". Numret har också en artikel av Dan Brundin kallad "Pär Rådström som science fiction-författare". Novellen är egentligen rätt klumpig. Särskilt i de mer sf-iga bitarna. Den får lite liv i slutet. Som påminner mej om "Barnens domstol".

De två Galaxy-novellerna beskrivs kort i Brundins artikel. Intressantast verkar "Utan att bländas": "en utomjording dubblerar huvudgestalten, kopierar honom" ( i Galaxy 3/58 - vars omslag pryder inlägget).

I en recension av sf-antologin Morgondagens äventyr (1953) red. E. N. Tigerstedt, den första antologin med science fiction på svenska, visar Rådström att han är relativt inläst i genren. Och det säjs att han läste mycket sf.

Man ska inte överdriva science fictionens roll i Rådströms författarskap. Brundin listar på slutet av sin artikel 10 sf-noveller av Rådström. De flesta av dessa kan endast mycket löst säjas vara science fiction. Tidsresenovellen "Inflation" (i Att komma hem) och den burleska "Jean le Richelieu" (i Ro utan åror) är de bästa av dessa. Men Rådström skrev ett hundratal noveller.

De fantastiska inslagen i hans författarskap är knappast heller fler än hos de flesta författare. Enligt Galaxys redaktör så ska Rådström egentligen inte ha varit särskilt involverad i tidningen. Rådström var intresserad av många saker. Förutom sf skrev han också parodier på amerikanska deckare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Rådström tillhörde ju ett häftigt gäng, de som tog upp kabarén i Sverige. E