onsdag 6 april 2011

Miljonpundsedeln


I "Miljonpundsedeln" av Mark Twain så får den fattige och utsvultne huvudpersonen en sedel i ett kuvert av två äldre män. Han beger sej genast till närmaste restaurang. Men när han ska betala så ser han att sedeln är på en miljon pund.

De somn gett honom sedeln är två bröder som slagit vad mede varandra. Kommer den unge mannen som bara har en sedel på en miljon pund att klara sej eller kommer han att svälta?

Förstaången jag läste novellen så var det i en tidning där den illustrerades med bilder ur filmatiseringen med Gregory Peck i rollen som den fattige miljonären.
Jag haraldrihg sett filmen.

De två bröderna är annars släktingar till de två bröderna i Ombytta roller - John Landis-filmen med Eddie Murphy och Dan Aykroyd.

Fast i den så blir de vadslående bröderna berättelsens skurkar. På Twains tid kunde man slå vad om andra människors öden och ändå framstå som rätt sympatisk.

Jag har novellen Miljonpundsedel och andra historier. Ett egentligen rätt svagt Twain-urval. Den är en uppföljare till Den stora franska duellen och andra historier där alla de riktigt kända Twainarna hamnat. Men Miljonpundsedeln har, förutom titelnovellen, åtminstone "Nicodemus Dodge och skelettet". Som är en av Twains mest charmiga.

1 kommentar:

Anonym sa...

När Tom Sawywer målar, eller inte, staketet är en stor scen i litteraturen. E