lördag 30 april 2011

5 bra holländska filmer


Idag är Hollands nationaldag (eller egentligen Nederländernas) och därmed dags för en lista.

Abel
Svart komedi från 80-talet. Alex van Warmerdams första långfilm. Om en trettioårig man som lever hos sina föräldrar och som inte gått ut på tio år. Hans hobby är att försöka klippa itu flugor i luften. Hittills har han inte lyckats. En mycket rolig film.

Grimm
Också en Warmerdam. Men från 2000-talet. Och inte så rolig som Abel. Men lika konstig. Inspirerad av brödernas Grimms sagor. Men häxorna och det har ersatts av moderna faror.

Hissen
Också en rätt konstig film. Men på lite annat sätt. Handlar om en hiss som får liv och börjar döda folk (som hissar som fått medvetande har för vana att göra). Från tidigt 80-tal. Jag vet inte om "bra" är riktigt rätt ord för att beskriva den. Men det är rätt underhållande.

Interview
Av Theo van Gogh. Som väl mest är känd för hur han dog. Filmen tenderar ibland att kännas som filmad teater. En maktkamp mellan två människor. Lite strindbergsk. Det gjordes en amerikansk remake av någon anledning.

Karaktären
Belgisk/holländskt oscarsbelönar drama som är ungefär så livat som orden "belgiskt/holländskt oscarsbelönat drama" indikerar. Om en son som inte vill följa i sin fars fotspår. Fadern är indrivare, sonen försöker att bli advokat.

Inga kommentarer: