tisdag 5 april 2011

In the year 2525 - minus femhundra år och lite till


Lyran lämnar denna vecka det förflutnaa och vill att vi ska berätta om tre samtidsskildringar av 2000-talet. Nästa vecka blir väl framtidsskildringar.

Emmanuel Carrère - En rysk roman
En av mina favoritböcker är Vinterskola av Emmanuel Carrère. Vilket gjort att jag blitt lite besviken på de andra Carrère jag läst - fastän de varit bra. Denna hans senaste från 2007 (på svenska 2009) handlar om att Carrère åker till Ryssland för att spela in en fokumentär. Det här ska han ha gjort också i verkligheten.
Det är också en kärlekshistoria (fast jag vet inte om det är rätt ord, huvudpersonen verkar mest ha intalat sej att han är förälskad) där en pornografisk novell har en roll. Den delen är svagare. Jag vet inte om den erotiska novellen var menad att vara dålig eller inte. Den är skriven i du-form. Alltid ett tvivelaktigt val.
Men rysslandsdelen är stark.

Stefan Chwin - Guldpelikanen
"Det här är verkligen en väldigt polsk roman, kommer jag på mej själv att tänka en bit in i Stefan Chwins Guldpelikanen."

Kristian Lundberg - Yarden
Jag tyckte riktigt bra om den här. Jag hade väl tänkt skriva något om den men det har jag ju inte gjort. Nåja, den är inte direkt oomskriven.

Inga kommentarer: