lördag 2 april 2011

Tiden väntar inte - Greg Bengtsson & Baravia


Det var inte Baravias nationaldag igår.
Baravias nationaldag är den 14:e februari.

Den 14:e februari är också Greg Bengtssons födelsedag. Greg Bengtsson är en karaktär i tre romaner av Pär Rådström.

I den första av dessa, Tiden väntar inte från 1952, så möter vi landet Baravia. Det är en nation i södra Europa som Greg Bengtsson hittat på. Han har skrivt en historia över landet och har i romanens början kommit fram till år 1929.
En stor del av romanen ägnas åt denna fiktiva historieskrivning.

De fem författarna i gårdagens inlägg om baravisk litteratur har namn som jag tog från Tiden väntar inte (Maria Tamayo heter där Mario Tamayo - ordet "gråsnöblöta" förekommer i romanen men har ingen koppling till Baravia). De flesta av de är egentligen kungar och generaler i boken (det finns ett parti om baravisk litteraturhistoria i romanen men jag stötte inte på det när jag bläddrade i boken innan inlägget).

Raúl Manoel de Figueiredo är den ende i sällskapet som också är författare i romanen. Hans pjäs Recettföreställning beskrivs där i ett avsnitt på fyra sidor.

Greg Bengtsson är förälskad i en kvinna och fantiserar att hon är personer i den baraviska historien. Som Lucia Delvoro, en baravisk poet.
Innan har han också jämfört henne med Sibylla Desiré Katarina av Hessen-Naumberg, en baravisk drottning.

Också doña Brigitta är en drottning. Och alltså inte nunna. Det är inte hon som var på bilden som illustrerade inlägget. Den bilden föreställer egentligen Sor Juana Inés de la Cruz, mexikansk 1600-talspoet. Octavio Paz har skrivit en bok om Sor Juana. Isacco Vedova har inte skrivit en bok om doña Brigitta, eftersom varken han eller markisinnan finns på riktigt.
Isacco Vedova brukar heller inte nämnas som möjlig framtida nobelpristagare. Av samma skäl (även om jag inte vet om det finns någon regel som hindrar att priset kan gå till en påhittad författare).

En serronsk frikår under ledning av Leopoldo Monipodio uppsattes emellertid i Baravia 1917, precis som i Isacco Vedovas roman. Alltså i Baravias historia i Tiden väntar inte.

Tiden väntar inte är då första delen i en löst sammanhållen trilogi. Andra delen heter Greg Bengtsson & kärleken och trdje Ärans portar. Ärans portar var Rådströms mest framgångsrika roman. En ofantlig succès, som Greg Bengtsson hade uttryckt det. Länge stod de föregående Greg Bengtsson-böckerna lite i skuggan av den senare delen.

Men Tiden väntar inte fanns med bland de Rådström-romaner som kom ut i nyutgåva förra året (det är omslaget till nyutgåvan som är på bilden, jag har själv en tidigare pocketutgåva - men det är oväsentligt). Det är en riktigt bra roman. Men jag skulle egentligen rekommendera att man läser Ärans portar först.

Inga kommentarer: