måndag 4 januari 2016
Vandring till Ljusbacken av Sven O. Bergkvist
"Det är stilla i alla salarna, fast det hörs att man har börjat vakna lite varstans; några morronhostningar rullar fram genom väggarna eller korridoren, och då och då klirrar det i spottkoppar eller urinflaskor."
Sven O. Bergkvists debutroman Vandring till Ljusbacken (1950) handlar om ett sanatorium för folk med tuberkulos. Bergkvists hade själv lidit av tuberkulos, eller lungsot som det hette i folkmun.
Tuberkulos var en mycket spridd sjukdom.
Också många författare och konstnärer hade lungsot. På ett av sanatorierna som Sven O. Bergkvists låg på, Österåsen, fanns tidskriften "Vi och ni" där bland andra Josef Kjellgren, som var österåspatient medverkade Kjellgren uppmuntrade Bergkvists skrivande.
Detta står det om i efterordet till 1991 års nyutgåva av boken. Efterordet är minst lika intressant som romanen. Bergkvists kom att skriva en stor mängd böcker. Jag har läst ett par förutom Vandring till Ljusbacken. En av de andra, Arvedel, handlar också om ett sanatorium men har en humoristisk ton. Egentligen är den bättre. Debutromanen har en del lite valhänta passager. Men som tidsbild är den mycket intressant.
Etiketter:
alla böcker b,
alla böcker i mitt bibliotek,
arbetarlitteratur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar