onsdag 25 mars 2009
Planetary
-There's a hundred years of fantastic events that Planetary intends to excavate.
-We're mapping the secret history of the twentieth century.
Som ett led i deras "After Watchmen"-serie ger DC Comics idag ut det första numret av Planetary billigt. Det finns väl inget enkelt sett att få tag i denna Special Edition här men det är en så god anledning som någon annan att ta upp Warren Ellis och John Cassadays serie.
Warren Ellis var serie-kritiker innan han började skriva för engelska serietidningar off-2000AD. Som många brittiska serietidningsförfattare i början av 90-talet så började han skriva för den amerikanska marknaden. Den amerikanska mainstream-dlen av seriemarknaden dominerades av superhjälteserier. För Warren Ellis som i början skrev nån X-Menspin off var genren ovan och han var inte särskilt glad över den.
Planetary är en examination av genren. Men framförallt vad som ligger bakom den. Planetary-t i seriens titel är en organisation som undersöker mystiska händelser. Det tremannateam som vi följer ser sej uttalat som arkeologer "We're archeologists. We'll dig you out and work it all out in a couple of years." säjer gruppens kvinnliga medlem innan hon gör något väldigt våldsamt mot den hon talar till (såsom arkeologer har för vana).
Varje nummer av tidningen står för sej och medan gruppen undersöker en händelse så examineras en genre, ett skikt av vår populärkulturhistoria. I det första numret möter det tidiga 1900-talets pulphjältar de serietidningshjältar som ersätter dem. I andra numret "Island" åker gruppen till en ö i Japan fylld av monster. Och så vidare. Men Ellis såtter också in dessa popkulturföreteelser i ett sammanhang. Ön med godzillakadavren hittas av japanska själmordsterrorister. Det nummer som behandlar 50-talsmonsterfilmen (vars omslag finns ovan) gör de till offer för experiment i ett kalla krigs-läger i USA.
Serien är skickligt tecknad av John Cassadays vars halvt realistiska stil ger en extra tyngd åt det fantastiska. Betydelselager förmedlas också visuellt.
Ett avsnitt anknyter till den första Kapten Marvel (Shazam)-berättelsen genom att på samma sätt som C.C. Beck prydde sin serie med bisarra detaljer, som ett surrealistiskt tunnelbanmetåg, ge den utomjordiska hallen här samma atmosfär.
Den raket som färdtas in i en fiktiv värld i början av ett nummer är tagen ur början av ett Quatermain-avsnitt.
På dessa och andra sätt gör Ellis och Cassaday att det som först bara låter som ett bra highkoncept får djup och bas. Serien byter lite fokus efter nummer tolv och, delvis pågrund av ett längre uppehåll efter nummer femton, den senare hälften av serien har inte varit lika bra som den första. Men även när Planetary på ett sätt rent handlingsmässigt tar en mer aktiv roll fortsätter serien att skildra händelser så att säja från sidan. Gruppen kommer in efter en händelse, också när de slåss mot en slags motpart- skildras sasmmanstötningarna som om de hela tiden missar varandra.
Planetary finns samlade i tre volymer (plus en med crossoverserier bland annat med Ellis Authority. Det sista numret ryktas att i år efter mycket om och men komma ut och det lär i så fall bli en fjärde volym. De två första All over the world and other stories och den andra The Fourth Man är de bästa. De finns i häftade varianter och samlar sex nummer vardera.
"-It's a strange world.
-Let's keep it that way."
Etiketter:
planetary,
warren ellis
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar