måndag 6 juli 2009
Kapten Amerika har lösgjorts från tiden
Captain America är en amerikansk seriefigur skapad av Joe Simon och Jack Kirby 1941. För oss som inte är amerikaner så ser figuren rätt fånig ut med sin kostym baserad på den amerikanska flaggan. Men han är hyfsat stor i USA och är en av de gamla seriefigurerna som återintroducerades när Marvel Comics nystartade på 60-talet. Häromåret dog Captain America i serien.
Då, liksom nu skrevs han av Ed Brubaker, en serietidningsförfattare som brukar få god kritik i allmänhet och vars Captain America har skrivits upp. Serien fortsatte utan Kaptenen. Eller snarare en ny person blev Captain America. Den gamla, Steve Rogers, var död.
Men nu verkar han komma tillbaka i en miniserie kallad Captain America Reborn skriven av Brubaker och (anledningen till att jag lagt märke till serien) ritad av Bryan Hitch. Hitch har tidigare tecknat The Authority och The Ultimates. I den senare förekom Captain America.
I verkliga livet kommer människor sällan tillbaka till livet efter att ha blivit dödade. I seriernas värld är det rätt vanligt. Att Steve Rogers skulle komma tillbaka hade alla räknat med. Men hur och när var inte säkert. Nu verkar han ha blivit skjuten av en tidskula.
Vilket förvisso låter fånigt. Vad jag tyckte var intressant när jag läste recensioner av det första numret av miniserien var att effekten av denna tidspatron förklaras med orden: "Steve Rogers has become unstuck in time."
Kurt Vonneguts roman Slakthus 5 inleds (efter ett förord) med raderna: "Listen:/Bill Pilgrim has come unstuck in time" ("Hör på: Billy Pilgrim har lösgjorts från tiden"). I Vonneguts roman så lever huvudpersonen olika slumpmässiga delar av sitt liv. Boken ger en SF-förklaring för de inom romankonsten egentligen helt vanliga tidshoppen.
Något liknande inträffar alltså Captain America. Vilket väl säkert tematiskt passar figuren. När han återintroducerades så förklarades det att han legat frusen i ett isblock sen andra världskriget.
Att Brubaker på det här sättet kan använda ett Vonnegut-citat som en genväg för att förklara miniseriens premiss är ett tecken på hur stor Vonnegut är i USA. Slakthus 5 läser man ofta i skolan. När den nu är tillåten.
Som ännu ett exempel på användandet av boken i populärkulturen så hade TV-serien Lost för nån säsong sen ett avsnitt som utgick från Slakthus 5 på ett liknande sätt. Där Desmond lösgjorts från tiden. Jag tyckte det var ett sentimentaliserat försvagad variant av Vonneguts motiv. Men bland Lost-anhängare brukar det hållas högt. Brubaker anspelar även på detta avsnitt i numret.
Slakthus 5 är förresten en väldigt bra bok. Läs den om du inte har gjort det. Poo-tii-viit.
Etiketter:
vonnegut
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar