torsdag 16 december 2010

Drömspår till Mars


Förra inläggets förslag om att förbättra boktitlar genom att lägga till orden "in space" var väl något skämtsamt menat. Men på sätt och vis är det det som Warren Ellis gör i det femtonde numret av Planetary. Som inte heter "The Songlines In Space" men hade kunnat göra det (numret heter istället "Creation songs").

Drömspår (The Songlines) är en bok av Bruce Chatwin om de australiensiska aboriginernas sägner om hur världen en gång sjöngs till varande. Det är en fascinerande reseberättelse (även om hans beskrivning av aboriginernas sångvandringar inte lär vara helt korrekt).

I Edgar Rice Burroughs' (han med Tarzan) romaner av John Carter så färdas hjälten till Mars (eller Barsoom) i drömmen. I "Creation Songs förekommer en John Carter-analog. Som färdas i rymden genom "dream space". Denna drömrymd knyts till de aboriginska drömspåren.
I början av numret berättas skapelsemyten om hur världen sjöngs till liv. Ayers rock går runt i form av en man och sjunger. Ayres rock är vägen in till drömrymden "there was a weak spot at Ayres rock. Reality's thin there" (här kan Ellis anspela på Richard McKennas novell "Fiddler's green": "God is spread pretty thin at 18 south 82 east".)

Det är en actionscen i numret som är lite otympligt berättad och John Cassadays sätt att rita ansikten börjar bli lite för fotorealistiskt. Men teckningarna av den vaknande Ayres rock och de aboriginska sägnerna och totemdjuren gör att man förlåter numret dessa mindre brister.

1 kommentar:

Anonym sa...

Drömspår är, tror jag, vet så mycket gör jag inte, det mest ambitiösa försöket att närma sig en något lite annorlunda kultur/världsuppfattning. Lena använder den i sin undervisning: "vilka är dina drömspår?" E