onsdag 22 december 2010

The Torture of William Leather


You know what he said to me? "We'll punish them all. The liars and the cheats and the people who'd steal your birthright. We will punish them all by becoming great".
Tre sorters hjltar ur populärlitteraturen är med i det tjugoandra numret av Planetary: "The torture of William Leather". Dessa är släkt med varandra.
John Cassidy hade tecknat en del vilda västern-serier innan Planetary. Vilket märks i den inledande sekvensen om Death Ranger, baserad på The Lone Ranger.

Denne vildavästernhjälte blir far till en av pulphjältarna från det första numret.
En som bygger på en The Shadow-liknande figur. En hämnande maskerad man med maskingevär och ett galet skratt. Som i sin tur har en oäkta son som blir en av de Fyra, Planetarys onda version av Fantastiska Fyran - de ledande av de nya superhjältarna i början av 60-talet.

De olika genrernas släktskap blir här bokstavligt. Samtidigt som Warren Ellis också gör var och en av dessa arketypiska karaktärer annorlunda än deras förebilder, gör de till egna personer.

Ett lätt övernaturligt inslag i Lone Rangers-berättelsen får en vetenskaplig förklaring. Medan pulphjälten och hans efterföljare (såsom Läderlappen) och deras sätt att ständigt klara sej undan att bli skjutna på får en övernaturlig sådan.

Efter det här numret går luften ur serien. Men som det sista starka Planetary-numret är det ett passande kapitel. Ett typiskt äventyr där mönster i populärkulturen visar sej på nya förunderliga sätt.
Samtidigt som den underliggande tvetydigheten i serien ökar ett snäpp.

Inga kommentarer: