tisdag 7 december 2010

Bakom lucka nummer sju hittar vi Fantastiska fyran och Hulken fellästa


Fantastiska fyran är en tecknad serie som skapades av Jack Kirby och Stan Lee 1961 och som inledde Marvels storhetstid. De fyra superhjältarna fick sina krafter genom att flyga till månen och därmed utsättas för kosmisk strålning (de som anser att månlandningen är en bluff brukar använda den kosmiska strålningen som argument). Organisationen De fyra i Planetary är baserad på Fantastiska fyran. De är liksom deras förlagor astronauter. Men Ellis tar fasta på att mycket av U.S.A.s kunnande kom från före detta nazister och låter De Fyra i serien ha varit nazister.

Redan den första Planetary-serien "Nuclear Spring", ett åtta sidor långt smakprov på serien, innehöll en omvandlad Marvel-karaktär. Hulken. Också skapad av Kirby och Lee året efter Fantastiska fyrans debut.

Ellis använder främst två olika sätt att omtolka karaktärer i Planetary. Dels som i hans version av den Fantastiska fyran att betona eller omvandla den politiska undertext som finns i de serier eller böcker där figurerna förekommer (såsom han också gör med Doc Brass) eller ge en annan mer modern vetenskaplig förklaring till karaktärens ursprung.

Hans hulkliknande karaktär får en förklaring som har att göra med integral design theory. Genom att lösa en ekvation blir en man omvandlad i en sekvens som mycket på grund av Laura Deppeys färgläggning ser cool ut även om den egentligen är lika mycket nonsens som den ursprungliga Hulkens gammabombursprung.

Det finns en politisk undertext även i "Nuclear Spring" - det säjs att det var en tid när bombmakare kunde bli hjältar. Liksom De fyras ursprung knyts till den snöflingeliknande matematiska struktur som återkommer som ett förenande tema serien igenom. Så de två metoderna Ellis använder för att felläsa eller översätta tidigare karaktärer utesluter inte varandra.

"Nuclear Spring" finns återtryckt i det första albumet med Planetary. Som annars innehåller de sex första numrena av serien. "4" är det sjätte numret och därmed har vi i vår Planetaryjulkalender avhandlat detta första album med undertiteln All over the world and other stories.

Inga kommentarer: