onsdag 15 december 2010
Warren Ellis och Alan Moore
I det fjortonde numret av Planetary finns en käpp som när man slår den i marken förvandlas till en väldigt johncassadaysk hammare. Käppen som blir till hammare är en anspelning på serien Thor (snart på en biograf näras dej). Medan förklaringen transformationen här får ekar den Alan Moore ger Mike Morans förvandling till Marvelman.
Warren Ellis brukade i början av sin karriär skriva om tecknade serier för musiktidningar. En av dessa hans texter var en negativ recension av just Marvelman av Moore.
En av de första serier som Ellis skrev för den amerikanska marknaden hette Stormwatch. Vissa episoder och platser från den hänvisas det till i Planetary (och den skulle komma att förvandlas till dess systerserie The Authority). Ellis' första nummer av Stormwatch avslutas med ett Nietzsche-citat.
Det är samma Nietzsche-citat som finns på sista sidan av det första kapitlet i Moores Marvelman ("Behold; I teach you the superman. He is this lightning. He is this madness".) Stormwatch-sidan har tre paneler. Liksom hos Moore är andra panelen en inzoomning av första.
Moore är för superhjälteserien en självklar referenspunkt. För Ellis har Marvelman kanske varit den text vars inflytande han brottats med mest.
I Ellis' serie Nextwave från 2006 finns en mer lättsam hommage till Marvelman. I Marvelman får Emil Garguntza sin inspiration till Marvelman och de andras dräkter och bakgrundshistoria när han hittar ett nummer av Captain Marvel Family. "I laughed and laughed and laughed".
En av Nextwaves motståndare skapar en superhjältegrupp baserad på figurer i en paroditidning. Ellis citerar nästan ordagrannt ur Moores text. Numret av Stormwatch som refererade Marvelman var en typisk våldsam 90-talsserie av det allvarligare slaget. Nextwave är en serie med jätteödlor i lila underbyxor och ett spädbarn som slåss mot ett monster med en sked. Samlingen där detta nummer finns med heter I kick your face.
Man kan tyda skillnaden mellan de två seriernas sätt att referera till Marvelman som att Ellis tar lite lättare på sitt arv från Moore nuförtiden.
Planetary 14 refererar annars mest till Arkiv X. Med omslaget och en scen i Antarktis som så vitt jag förstår anspåelar på ett av TV-seriens mer populära avsnitt. Och den första meningen i numret är "The truth is in there". Liksom Arkiv X så är numret, kallat "Zeropoint" inte särskilt bra. Det är det första, men tyvärr inte sista, svaga kapitlet av Planetary.
Etiketter:
Alan Moore,
marvelman,
planetarykalender,
warren ellis
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar