torsdag 9 december 2010

och andra berättelser av H. G. Wells


"Myrväldet" av H. G. Wells, som jag nämnde i förra inlägget, finns i De blindas rike och andra berättelser. En samling med tolv Wells-noveller som gavs ut av förlaget Natur och Kultur 1952. Den ingick i en serie böcker av H. G. Wells. Som också säjs ha varit menade att väcka intresse för sf-litteraturen i Sverige. "Wells' historier är alltjämt de bästa proven på vad som nu heter 'scientific fiction'" står det på baksidan av volymen.

Samlingen har också en viss tonvikt på den Wells som kallas för sf-genrens fader. Men där finns ett par mer humoristiska. I den äldsta Wells-novellsamlingen jag har på svenska, Den stulna bacillen och andra berättelser av H. G. Wells från 1911 kallas novellerna på baksidan visserligen för "sällsamma historier, vilka ofta handla om livets mest mystiska tilldragelser". Men framförallt säljs boken såsom humoristisk - "skall säkert glädja alla vänner av humoristisk litteratur. Wells jämförs med Rudyard Kipling och säjs vara "högt skattad överallt, där man sätter värde på ett uppfriskande skratt".

De två novellsamlingarna har ändå flera noveller gemensam,ma. Dock inte "Myrväldet" (men jag har läst åtminstone en annan översättning av novellen). Den skulle annars kanske 1911 snarare ha placerats bland de humoristiska än bland de sällsamma. Och också i det vi numera kallar för Wells' sf har en torr humoristisk ton.

Det kom en samling med trettio Wells-noveller kallad I avgrunden för ett par år sen. Den har också med en del av de humoristiska berättelserna. Om "Myrväldet" finns med vet jag inte.
De blindas rike är annars ett utmärkt urval. Även om "Kristallägget" - Wells allra bästa sf-novell saaknas där. Men den finns å andra sidan i Tidmaskinen och andra berättelser från samma år som De blindas rike (och i I avgrunden - som kanske är lite lättare att få tag på).

2 kommentarer:

Ingrid sa...

Tack för det tipset! Jag minns HG Wells från min barndoms illustrerade klassiker- Världarnas krig och Den osynlige mannen var riktigt otäcka (och blev alldeles sönderlästa)- Jag läser gärna mer (och "på riktigt"). Jättemyror verkar intressant....

Petter Malmberg sa...

Världarnas krig är en bra roman (översättningarna kan variera i kvalité - ofta är de äldre faktiskt bättre när det gäller H. G. Wells. När det gäller Den osynlige mannen är nog faktiskt filmen bättre. Och filmen påverkade nog Den Illustrerade Klassiker-versionen.