onsdag 1 december 2010

So Mary mild fetched home her child and laid him across her knee


Maddy Prior - Bitter Withy:


Även om det är december så är det kanske lite tidigt för jullåtar.
Men "Bitter Withy" är bara halvt en jullåt. Det är en carol men inte en christmas carol. Förr sjöng man carols också vid andra helgdagar.
Att den ändå handlar om jesusbarnet och carollens betydelseförskjutning har gjort att den i vår tid ofta dyker upp på julskivor med folkmusiker.

I de apokryfiska skrifterna lär det finnas flera berättelser om Jesus som liten. Han har där redan superkrafter vilket kan ställa till det.
Möjligen är denna sång påverkad av dessa historier.

Vår frälsare frågar sin mor Maria om han får gå och leka. Det får han, men Maria vill inte få höra att han haft några hyss för sej när han kommer tillbaka.
Jesus råkar på tre rikemansbarn och frågar dem om han får vara med och leka. Men de kallar honom för en fattig stackare och säjer att han föddes i ett stall.
Då gör jesusbarnet en bro av solens strålar över en flod och går ut på den. När de rika barnen följer efter försvinner bron och de drunknar.

Då det i omkvädet sjungs om att springer upp och ned för backar så uppfattade jag första gången jag hörde sången att vår lille frälsare sprang för att undkomma den rasande jungfrumodern. Jag föreställde mej scenen som slutet på en av Carl Barks Kalle Anka-serier där Kalle med en gren i handen springer efter knattarna. Fast med Maria som Kalle och Jesus i knattarnas roll.
I stället hämtar hon honom bara och ger honom ett kok stryk. "And with a handful of withy twigs/She gave him lashes three."

"Bitter Withy" är här med Maddy Prior, från Steeleye Span. Från soloalbumet Flesh and blood från 1997.
Denna en gång mycket populära carollen har också spelats in av Young Tradition och A. L. Lloyd. Och av gruppen Bitter Withy. Videon till sången är med bilder på Lesley Hale som sjöng i det bandet.

Inga kommentarer: