söndag 5 december 2010

Kapten Marvel

C. C Becks Kapten Marvel skapades 1939 och var den mest framgångsrika av de serier som kom till i Stålmannens kölvatten. Även om Kapten Marvel liknade Stålmannen till utseende och förmågor så skiljde sej de två figurerna åt. Kapten Marvel var en pojke som blev till en superhjälte när han sa ett magiskt ord. Medan Stålmannen var en utomjording.
Kapten Marvel var mestadels en rätt enkel tecknad serie för barn. Men serieskaparna kunde smyga in en del underliga detaljer.
Som i den första Kapten Marvel-historien. Där den föraldralöse Billy Batson följer med en man ner i underjorden. Där får han det magiska ordet Shazam av en trollkarl. Tåget som tar honom till trollkarlen ser ut så här:

När Warren Ellis och John Cassaday har med en analog till Kapten Marvel i det fjärde kapitlet av Planetary så betonar de detta märkliga i Becks version.
Men utan att återberätta den ursprungliga ursprungshistorien direkt. I stället för att avbilda Becks tunnelbanetåg så låter de atmosfären i de panelerna inspirera de utomjordiska salar som förekommer i numret:

Inga kommentarer: