onsdag 29 december 2010

SHOW DOWN

I det tjugosjätte och näst sista numret (det allra sista är en epilog) av Planetary så är det dags för den slutgiltiga sammandrabbningen mellan Planetary och De Fyra.
(liten såndär som de kallar spoiler under bilden som väl i sej är en liten spoiler - sorry)

De Fyra är en ond version av The Fantastic Four som introduceras först i det sjätte numret av serien. Konflikten mellan de två grupperna tar sakta över alltmer av handlingen. Men egentligen är den första konfrontationen först i nummer 18 (som avslutar det tredje albumet i serien).

Warren Ellis försöker göra något lite annorlunda med hur han skildrar hur Planetary besegrar De Fyra. Det hela blir mer som i en gangsterfilm, där en grupp tar ut en annan.
Men i filmer som Black Ceasar av Larry Cohen så vet vi när Tommy Gibbs tar över Manhattan att han själv senasre kommer att gå samma öde till mötes som den gangsterfamilj han förgör.
Denna tragiska ironi ingår i gangsterfilmgenren. Och ger (eller kan ge) en extra tyngd åt sammanstötningarna i filmerna. Men saknas i den superhjältegenre som Planetary ändå tillhör. Och uppgörelsen blir till sist inte mycket annorlunda de flesta superhjälteslagsmål - även om Elijah Snow och Ellis försöker säja oss något annat.

Det finns ändå en hel del att gilla i numret. Som när Elijah Snow håller sin slutmonolog och John Cassaday tecknar honom som om han vore äldre. Men mer som om han kan slappna av och visa sin ålder än att han åldrats av trötthet.

Inga kommentarer: