onsdag 1 december 2010

It's a strange julkalender. Let's keep it that way.


Årets julkalender är en Planetary-kalender. Där jag varje dag tar upp ett nummer av Warren Ellis och John Cassadays serietidning (som är på lite mer än 23 nummer - men det ska nog gå att få ihop på något sätt) med början med första numret i morgon.

Ibland kommer jag att skriva om själva numret. Ibland kommer jag att utgå från det för att skriva om de karaktärer och genrer från populärkulturen som tas upp i numret.
Planetary beskrivs i serien som "mystery archeologists" som gräver ut de senaste hundra årens fantastiska händelser - we're mapping the secret history of the twentieth century.

Kartan över denna hemliga historia är en bild av det gångna århundradets populärkultur. Från äventyrshäftenas pulphjältar till serietidningarnas superhjältar. Från 50-talets skräckfilmsmonster till 80-talets samhällskritiska "mature comics". På olika sätt vävs dessa in i Planetarys värld - blir dess historia.

Liksom den grupp som gett serien dess namn så undersöker Planetary lager på lager av det sällsamma. I slutet av första numret säjer Elijah Snow till Jakita Wagner: "It's a strange world", hon svarar: "Let's keep it that way".

3 kommentarer:

Konungen sa...

hurrah?
eller ja, en kalender
Hurrah
eller
ja va kul
serier
hurrah
eller
!

Petter sa...

Jag förstod att du skulle gilla den.
Men det kommer att bli om filmen "Them!", Jules Verne och Sherlock Holmes och lite sånt också.

Anonym sa...

Min käre vän Sven Weidow, moderat av födsel men otroligt radikal fick läsa Cave för att en elev från Immeln hade blivit tipsad om den och han var överförtjust och det ska man nog va. Skönt att sitta tillbakaluten och lyssna på musiken men ibland får man anstränga sig en gnutta och läsa för visst är den bra. Snö- och trafikverkshelvete, skovlen fram, för idag är det soptömning på landet. E Så kan det va.