tisdag 28 december 2010

Planetarykalenderns återkomst


Planetary 23-25

Lucka 23 i Planetarykalendern har dröjt. Detta är på sätt och vis bara passande. Den tecknade serien Planetary av Warren Ellis (text), John Cassaday (bild) och Laura Depuy (senare Laura Martin - färg) tog en paus på två år mellan det femtonde och sextonde numret. Sen dess har serien haft problem med förseningar. Detta är troligtvis huvudförklaringen till att den andra hälften av Planetary håller en lägre standard.

De tre sämsta numrena i serien är Planetary 23-25: "Percussion", "Systems" och "In from the cold".

"Systems" är ett nummer om går igenom och sammanfattar vad som hänt i de tidigare numrena. Förutom en klumpig cliffhanger i slutet så är själva numret inte så dåligt gjort. Det utnyttjar till exempel Cassadays tidsbesparande tendens eller ovana att återanvända sina bilder på ett småintressant sätt. Men för den som läser serien i samlat format är det rätt onödigt och mest ett tecken på att Ellis något förlorat kontrollen över handlingen.

Cassaday är ett av problemen med uppehållet. I de sena numren är han en annan slags tecknare än de tidigare. Med mer detaljerade, men också stelare bilder. Detta märks i actionfilmsnumret "Percussion". Omslaget påminner om en actionfilmsaffisch. Ofta beskrivs Planetary som att varje nummer är i en ny genre. Detta är en förenkling som Ellis kanske själv gick på. Att actionfilmen skulle behöva ett eget nummer är i vilket fall tvivelaktigt.

"In from the cold" slutligen alluderar både till Jim Steranko och Jack Kirby. Den Nick Fury/James Bond-liknande agenten från det elfte numret återkommer. En detalj alluderar till ett specifikt Nick Fury - Agent of SHIELD-nummer. Där Steranko använder sej av en Kirby-figur. Detta skulle man kunna bygga en metanarrativläsning på. Men allusionerna här är dels för obskyra, dels pekar de snarare på äldre serier än förnyar dessa. Vilket gör att detta nummer mer blir som en oavsiktlig parodi på Planetary.

"Systems" och "In from the cold" leder till finalnumret och ger trots allt en viss symmetri åt serien. Då det tidigare Steranko-numret, som utspelade sej på samma krog som "In from the cold", ledde till "Memory cloud", kapitlet som avslutar det andra albumet i serien. Som liksom "Systems" är något av en sammanfattning av numren som varit.
"Memory cloud" och "Systems" slutar med två liknande bilder av siffran 4. Som i det senare numret stryks. Uppgörelsen med De Fyra närmar sej.

Inga kommentarer: