onsdag 11 januari 2023
Några av mina favoriter från min läsning 2022
Jag läste många bra böcker förra året. Här nedan är 10 (plus en) av mina favoriter av de böckerna i alfabetisk ordning. (Jag läste också om flera böcker, jag tycker om att läsa om. Men jag har inte tagit med omläsningar. Det känns som de omlästa böckerna hade haft ett orättvist försprång. Jag vet ju redan från början att det är böcker jag tycker mycket om.)
Självbiografiskt kanadensiskt seriealbum om när huvudpersonen jobbade som oljearbetare. Om klass, om att vara kvinna i en mansdominerad plats och om vad en hembygd kan betyda. En vacker bok.
Åsnans år av Athena Farrokhzad
"Hon jublar, hon skriar, hon ylar som vargen / Jag ska måsna varenda påsna, era kråsniga blåsnegåsar / På mig rimmar ingenting"
En mycket rolig diktsamling med åsnetema. Athena Farrokhzads bästa hittills.
Jag lever ett liv som liknar ditt av Jan Grue
"Jag mötte dig. Vi möttes.
Jag hade börjat ta världen för vad den var, men det var för att jag hade börjat inse hur mycket av den som inte var till för mig, för sådana som jag.[...]Det här är inte en värld som någonsin kommer att omfamna alla sina människor, det här är inte en värld där det någonsin kommer att finnas plats för alla. Men det är inte en oföränderlig värld, den ger efter för tryck. Det finns sprickor i tillvaron."
övers. Jens Hjälte
Självbiografisk essä om att vara rörelsehindrad. Detta är den första boken av Jan Grue jag läst och den första som kommit på svenska. Men jag tyckte så mycket om den att jag läste den senare Hvis jeg faller – som kan säjas vara en uppföljare till Jag lever ett liv som liknar ditt – på norska.
Den femte årstiden av N. K. Jemisin
"När världen går under tre veckor senare sker det på den vackraste dag Syenit någonsin har sett."
övers. Jan Risheden
Första delen i en fantasy-trilogi. Jag läste alla tre böckerna. Tidigare har jag läst hennes novellsamling How long 'til black future month? Trilogin lyckas göra nya saker med gamla välanvända teman. Också kul att den översatts till svenska.
No one is talking about this av Patricia Lockwood
"Every day their attention must turn, like the shine on a school of fish, all at once, toward a new person to hate. Sometimes the subject was a war criminal, but other times it was someone who made a heinous substitution in guacamole."
Mycket underhållande roman om internet. Har sen jag läste den kommit på svenska som Ingen pratar om det här.
Sånger vid avgrunden av Kristian Lundberg
"Det räcker med att få en enda människa att lyssna. Men vem kan lyssna på en död? Vi kan. Det är hela hemligheten med ett författarskap."
Kristian Lundbergs sista bok. Fruktansvärt sorglig och fruktansvärt bra och bara fruktansvärd.
Pengar på fickan av Asta Olivia Nordenhof
"Jag vill vara lycklig på första sidan i det här kapitlet, säger Maggie.
Jag vill vara på väg hem ensam med en cola.
Klockan är bara strax efter midnatt och om man öppnade mitt hjärta skulle det inte stå något annat än cola."
övers. Johanne Lykke Holm
Det här är första delen i en planerad serie på sju böcker säjs det. Hur det projektet blir är svårt att veta men första romanen är i alla fall jävligt bra.
Förberättelser av João Guimarães Rosa
"Det var ett tankespån som jag själv inte riktigt fattade, men som kunde förklara det hela: tänk om han faktiskt hade en konstig häst undangömd någonstans i husets mörker."
ur novellen "Hästen som drack öl"
övers. Stefan Helgesson & Marcia Sá Cavalcante Schuback
Brasilianska korta märkliga berättelser. João Guimarães Rosas noveller räknas som klassiker i Brasilien vilket jag förstår.
Språk; Verktyg; Eld av Göran Sonnevi
"Vill du röra vid / mitt förstörda språk?"
Detta blev den allra sista boken jag läst 2022. Jag fick den i julklapp av min flickvän. En diktsamling från 1979. Jag läste tidigare år också Göran Sonnevis senaste diktsamling För vem talar jag framtidens språk där han anknyter till sin tidigare poesi men också ångrar en del av sina tidigare vänsterradikala ståndpunkter. Språk; Verktyg; Eld är både en del av den delen av Göran Sonnevis verk som första steget bort från den.
En berättelse från kusten av Birgitta Trotzig
"Men med det sjuka barnet började någonting spira i modern. Som ett par stilla bedrövelsens vingar började fint veckla ut sig i värmen från det alldeles hjälplösa: en och anman tanke kunde stilla lyfta, gråaktig visserligen och så försynt att den knappt vågade andas, långt mindre uppsöka någon annan mänsklig varelse för att bli till i ord. Men hon blev mindre folkskygg."
Jag håller på och läsa Birgitta Trotzigs författarskap i kronologisk ordning. En del böcker har jag läst förut (bland dessa omläsningar skulle jag nog välja Sveket som min favorit. Men en del är nya bekantskaper. Som den här tidiga romanen där man ser Birgitta Trotzig finna sin röst.
Intill haren, inuti haren av Lisa Gidlöf
"haren vet / mina begränsningar / jag är människa / jag har ett antal regler att följa / intill haren kan jag vila / jag är varken människa eller djur / i en hud som när som helst / kan brista"
Den här kommer som elfte boken efter de andra eftersom den getts ut på Vendels förlag. Ett förlag som jag är med och hjälper till med på fritiden. Vilket gör mej partisk. Men jag tror att jag hade haft de här två märkliga fantastiska diktsviterna bland mina favoriter även om jag inte haft något med dem att göra.
måndag 2 januari 2023
Läst i december
I december 2022 alltså. År 2022 så läste jag 171 böcker (minus seriealbum). Det blir i snitt 14 och en fjärdedels bok i månaden. Förra månaden läste jag 13 böcker. Vilket alltså är en rätt genomsnittlig läsmånad för 2022.
Jag kommer nog att göra ett inlägg om mina favoritböcker från året.
Men här är i alla fall decembers böcker:
Historisk roman om ett nunnekloster. Riktigt bra.
Vägvila av Lars Gustafsson
Poeten Brumbergs sista dagar och död av Lars Gustafsson
Bröderna av Lars Gustafsson
Börjat lite sakta på att läsa Lars Gustafssons verk i kronologisk ordning (jag har inte gett upp läsningen av Birgitta Trotzigs böcker men då jag behöver låna nästa bok (nu har jag reserverat den) så tog jag en liten paus). Poeten Brumbergs... och Bröderna hade jag läst förut. Medan debutromanen Vägvila var en förstagångsläsning. Poeten Brumbergs... är överlägset min favorit av de tre.
De unga vi dödar av Eija Hetekivi Olsson
Tredje romanen om Miira. Tyvärr är tredje boken inte lika bra som föregångarna. Men tillräckligt bra för att göra den läsvärd.
I november av Sven-Eric Liedman
Essäsamling om att bli gammal. Hade kanske passat bättre att läsa förra månaden.
Sånger vid avgrunden av Kristian Lundberg
Kristian Lundbergs sista bok. En fruktansvärd roman men också fruktansvärt bra.
Kvinnoland av Charlotte Perkins Gilman
Utopisk feministisk roman från 1910-talet om ett land befolkat enbart av kvinnor.
mittemellanår av Alexandra Politidis Palm
"alla mina döda släktingar sitter runt ett plastbord i / himlen röker cigg utan filter och skrattar åt mig // men jag hoppas att någon till slut kommer höja rösten / och säga att jag åtminstone gör ett tappert försök"
Menageriet av Steve Sem-Sandberg
SF-roman från 1970-talet om en planet som görs till ett zoo för alla galaxens djur. Detta var Steve Sem-Sandbergs andra roman och den tillhör de ungdomsverk han senare sett som ofärdiga och innan hans egentliga debut. Men jag tyckte den var rätt underhållande.
Språk; Verktyg; Eld av Göran Sonnevi
"i vad som helst / finner jag dig / Ditt ansiktes drag finns / i alla ting / Det vilar där / i sin förändring / som en ljuslåga / Vad rör du mig / i det flytande mörkret? / Du är mitt ljus / i det flytande mörkret"
Diktsamling från 1979. Gavs ut som Månadens bok på Bonniers. Ett exempel på att folk som säjer att 1970-talet var ett dåligt decennium för svensk poesi inte vet vad de talar om.
Jag fick boken i julklapp.
August Strindbergs Brev 16
Maj 1907–12 juli 1908
Dykungens dotter av Birgitta Trotzig
Omläsning.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)