måndag 15 januari 2007

Folque och varulvar


Handla genom nätet kan ge oväntade fördelar. En skiva jag skulle gett till min bror i julklapp dök upp först en vecka in i det nya året. Alltså behöll jag skivan själv.
Vardöger(fast med norskt ö) var Folques tredje platta.Folque var en norsk folkmusikgrupp på sjuttiotalet i sverige mest känd för att en av medlemmarna också var med i Folk & Rackare. De påminner också om dessa men står ytterligare ett steg närmare Steeleye Span-traditionen- vilket märks på att första Folque-skivan innehöll ett par Steeleye-"covers".
Folque-skivorna har återutgetts på Cd.
En av låtarna på Vardöger heter "varulv" och är en norsk medeltidsballad märkligt nog i jag-form.
Likheterna och olikheterna med den svenska balladen "Varulven"- bland annat inspelad av Margareta Söderberg på den klassiska Käringtand- är intressanta.
I bägge balladerna sliter varulven i fråga ut ett ofött barn ur dess moders kropp(ballader var bättre förr). Detta eftersom den nordiska varulven ansågs kunna bli löst från sin förbannelse om den åt ett foster. Det framgår dock inte om varulvarna blir botade.
Den främsta skillnaden är att den norska balladen är ur varulvens perspektiv medan den svenska ur offrets. Men så är den norske varulven också ett offer förbannad av sin onda styvmor(som dock får sej sitt (ironiska) straff.
Han förbannas också med ödet att han måste döda sin bror.
Vilket ger balladen en likhet med hollywoods Wolf Man och Holy Modal Rounders (och senare Cat Powers) låt the Werewolf också de dömda att döda dem de älskar(även om styvmodern luras på slutet). Det är dock otypiskt för en europeisk varulvsmyt.

4 kommentarer:

Konungen sa...

JA FYLLER FÖR FAN ÅR SNART JU

Kuffen sa...

Ånyo, tack för musiken. Jag är inne i den mest maniska lyssnarfasen nu.

Konungen har idag två månader kvar till sin stora dag. Är det snart det?

Petter Malmberg sa...

Väl bekomme.
Jag tycker inte heller det är så jättesnart och förstår inte riktigt hur det har med saker att göra.

Konungen sa...

Det som var en julklapp kan bli en fölsegåva
Lite som att en inställd spelning oxå är en spelning