söndag 1 december 2013

Shivers inleder Nick Cave-kalendern

The Boys Next Door - Shivers from MrsVilmorin on Vimeo.

Låten "Shivers" ligger på The Boys Next Doors första album Door Door. Boys Next Door bytte senare namn till Birthday Party och var Nick Caves första band.
De två albumsidorna på Door Door är rätt olika varandra. Sida a är inspelad i juni 1978, sida b i januari 1979. Gitarristen Rowland S. Howard är med först på andra sidan. Och att han gick med i gruppen ändrade dess sound. Flera av spåren på a är bra men de är gängse new-wave-pop. Med Howards inträde föds det som ska bli Birthday Party.
"Shivers" är på sida b. Och var en låt Howard hade med sej från ett tidigare band. Den gavs ut som singel. Tror dock inte att videon ovan släpptes.
I Australien fick låten en renässans på 90-talet när ett band coverade den. Sen dess har den tolkats av flera andra artister. På senare tid har Cat Powers gjort den live. Och förra året gjorde Divine Fits en bra version.

Jag köpte Door Door på julen 1988 (passande nog då skivan inleder årets julkalender) när jag var i Stockholm. Den reades på Gamla Stans skivbutik.

Nick Cave-kalendern kommer att vara en låt med Cave och lite om den varje dag fram till jul.

7 kommentarer:

Spiring sa...

Jag köpte egentligen den här skivan av misstag, 85-86 nånting. Hade beställt Birthday Partys första men de (möjligen Bengans) skickade "Door door" istället. Jag orkade inte krångla och behöll skivan.

Inte odum, som man av någon anledning säger i Pitetrakten då man menar "inte så dum".

Petter Malmberg sa...

Jag gillar nog Door Door mer än första Birthday Party.

Spiring sa...

Har för mig att första Birthday Party inte var en "riktig" LP från början, utan en samling av diverse singlar, några spår från "Hee haw" och ett par outtakes - möjligen avsedd för den europeiska marknaden. Den finns heller inte med i den senaste (?) återutgivningen av Birthday Party på CD, den relevanta utgåvan heter nämligen "Hee haw" men innehåller alla övriga LP-låtar som bonusspår.

(Det här borde kanske skrivits som kommentar till "Hee haw" istället.)

Petter Malmberg sa...

HeeHaw-cd:n har ett par extralåtar förutom Hee Haw-epn och BP-albumet. Som alla CD:na i den utgivningen hade.
Men förutom att två spår från HeeHaw-ep:n finns med så är den självbetitlade Birthday Party ett riktigt album. Inspelat vid ett tillfälle.
Det finns dock en samling kallad Best and Rarest som är väldigt lik det du beskriver.

Spiring sa...

Nej, jag tänker inte på "best and rarest" (som är en samling med kända låtar på ena sidan och ett antal outtakes på den andra, utgiven utan bandets medgivande - i alla fall har Mick Harvey påstått det). Och man behöver inte gå längre än till just "Hee haw"-CDns omslag för att konstatera att först kom "Hee haw" 1979, med två av LP-låtarna; maj 1980 kom en singel med "Mr Clarinet" och "Happy birthday"; och i oktober 1980 ännu en, med "The friend catcher", "Waving my arms" och "Catman". Först i december samma år, "originally compiled for U.S. release", den sedermera självbetitlade LPn - med två låtar från "Hee haw", samtliga fem singellåtar som tidigare getts ut samt ytterligare tre låtar, förmodligen inspelade vid samma tillfälle som singlarna.

Det är detta jag menar med "samling av diverse singlar, några spår från 'Hee haw' och ett par outtakes". (CDn "Hee haw" innehåller förresten inga extralåtar, bara EPn och LPn. Med en helt annan låtordning än på LPn, som alltså refereras till som en "compilation". Även i andra sammanhang jag stött på.)

Vill man komma över de klart hörvärda rariteterna på "Best and rarest" så finns de med på CD-utgåvan av "Drunk on the pope's blood". Vilket i och för sig inte är till så stor hjälp eftersom den nog är ännu svårare att få tag i än "Best and rarest", eller "A collection" som jag tror den brukar listas som. CD-utgåvan med samma namn ska man för övrigt inte låta sig luras av, den innehåller nämligen inga rariteter.

Spiring sa...

PS. Givetvis går det att hitta "Drunk on the pope's blood"-CDn på diverse fildelningssajter. Framför allt "Scatterbrain" och "The plague" tycker jag är klart hörvärda. DS.

Petter Malmberg sa...

På omslaget står "A collection" på baksidan och ryggen "Best and rarest".
Jag har singlarna av nån anledning. På baksidan av ena står att den är inspelad januari 1980. Och på lp-n står det januari/februari. Så singlarna kan väl vara inspelade vid olika tillfällen.
Jag visste inte att Cd-n kallade den en compilation. Kanske medverkar det till att den är lite svagare än Hee Haw.

Stooges-covern Loose på Drunk on... är bra. En lucka i min Nick Cave-samling. Min bror lånade den av en av våra grannar.