lördag 5 maj 2018

Fem bra böcker av Karl Marx


I dag så är det tvåhundra år sedan Karl Marx föddes. Senaste utgåvan av Marx och Friedrich Engels samlade verk planeras bli 244 volymer. Fullt så många volymer Marx har jag inte läst. Men nedan är en lista med fem av de bästa Marx jag har läst.
(Bild av Leif Zetterling.)

Texter zu Methode und Praxis I: Jugendschriften 1835 - 1841
Samlar ungdomsdikter, en avhandling om gamla grekiska filosofer och några kapitel av en humoristisk roman (den tyska humorn överlevde aldrig riktigt att Marx övergav den). Detta är Marx innan han blev Marx. Men det är just det som gör boken intressant.

Klasstriderna i Frankrike 1848 - 1850
Marx som samtidshistoriker. En spännande bok om en spännande tid.

Kapitalet
"säkert den mest fruktansvärda projektil, som någonsin avlossats mot borgarnas huvud" om du frågar Marx själv. Länken går till ett inlägg jag skrev om första bandet av Kapitalet när den gavs ut i nyutgåva för några år sen.

Ekonomiska skrifter (tillsammans med Friedrich Engels)
Kapitalet är med all rätt den mest kända av Marx ekonomiska skrifter. Men i det här urvalet (som har undertiteln "Skrifter i urval" vilket på omslaget ser ut som titeln på boken, vilket är lite förvirrande) finns flera andra intressanta texter i ämnet. Boken är särskilt intressant för den som är intresserad av ekonomisk idéhistoria då Marx tar upp och diskuterar tidigare ekonomer och ekonomisk teori.

Kritik av Gothaprogrammet
Det här är den första Marx jag läste. Marx kritiserar i ett brev punkt för punkt ett föreslaget program till ett tyskt socialistiskt parti. För mej gav Marx kritik av Gothaprogrammets formuleringar en bra inblick i det marxska tänkandet.

Inga kommentarer: