måndag 2 maj 2022

Läst i april

Böckerna som inleder och avslutar månadens läslista: Nina van den Brinks "Jag har torkat nog många golv" och Douglas Wolks All of the Marvels kom i samma bokpaket och jag läste dem på samma gång. Dessa två böcker kan tyckas vara väldigt olika. Den ena handlar om arbetarförfattaren Maja Ekelöf och den andra om Marvels superhjälteserier. Men en dag i april så läste jag kapitel om vietnamkriget i bägge böckerna.
Och jag gillade båda böckerna.

"Jag har torkat nog många golv": En biografi om Maja Ekelöf av Nina van den Brink

Dvärgen som sköt upp en liten kula av Cho Sehee
Koreansk 70-talsklassiker.

Black Panther: A nation under our feet vol 3 av Ta-Nehisi Coates (text) och Brian Stelfreeze och Chris Sprouse med flera (bild)
Repliken i bilden ovan alluderar på en dikt av den vänsterradikala afroamerikanska poeten Amiri Baraka. Ta-Nehisi Coates Black Panther är en av de serier som tas upp i Douglas Wolks bok.

K av Katarina Frostenson
F – en färd av Katarina Frostenson
Framförallt den första av de här två böckerna är märklig då den ofta är så trivsam: diktcitat, prat om böcker och filmer, författaranekdoter. 
Och sen bittra ord om hur hon och hennes man är falskeligt anklagade och förföljda trots att anklagelserna så vitt jag förstår inte är falska.
Den andra boken är berättaren lika övertygad om att det är alla andra som har fel men tonen är mer konsistent, sorgsnare.

Black Panther: World of Wakanda av Roxane Gay (text) och Alitha E. Martinez (bild)
Spin-off på Ta-Nehisi Coates Black Panther. 

Hvis jeg faller av Jan Grue
Fortsätter temat på Jan Grues Jag lever ett liv som liknar ditt som jag läste tidigare i år och som jag tyckte så mycket om att jag läste den här på norska. 

Trådarna i väven av Maja Hagerman
Essäer om historia och tradition. 

Förberättelser av João Guimarães Rosa
Brasilianska noveller. Good shit. 

Maggie the Mechanic (Locas bok 1) av Jaime Hernandez
Penny Century (Locas bok 4) av Jaime Hernandez 
Jag håller på och läser om Jaime Hernandez serier om Maggie och Hopey. Förutom de här böckerna läste jag även samlingsvolymen Locas. Men den har jag läst förut och av någon anledning har jag regeln att bara ha med seriealbum som jag läser för första gången på de här månadslistorna. Mycket av Maggie the Mechanic finns med i Locas och en stor del av Penny Century har jag också läst förut men några serier var helt nya för mej. 
I vilket fall så är det spännande att läsa serierna i den ordning de kom ut. Den långa berättelsen om Maggie och Hopey hör till det allra bästa av de amerikanska tecknade serierna. 

När vi var samer av Mats Jonsson
Bokcirkelbok. Intressant att läsa tillsammans med Maja Hagermans bok ovan. 

Byn som omvände världen: Hur Jan Myrdals Rapport från kinesisk by ändrade bilden av Kina av Gun Lauritzson
Om Jan Myrdals och Gun Kessles Rapport från kinesisk by (Gun Lauritzson framhäver Gun Kessles roll i boken även om den försvunnit i undertiteln)
Gun Lauritzson har själv besökt byn och tagit del av Jan Myrdals anteckningar. Bland det roligaste med boken är att flera utdrag ur anteckningarna finns med i ett appendix. 

Antirasister av Sven Lindqvist  
Essäer. 

Gick bland gran och tall framåt kvällen av Torkel Rasmusson 
"Av nån anledning. / Helt oväntat slog / en blomma ut, / en ros röd som en tomteluva. / Det var tidigt på förmiddagen / den 26 april."

Liftarens parlör till galaxen av Yens Wahlgren 
Bok om konstgjorda språk.

All of the Marvels av Douglas Wolk
En beskrivning av Marvels superhjälteserie-universum som ett enda stort verk. Med nedslag i enskilda serietidningsnummer.


 











2 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Frostensons väljer citat av anklagade och frihetsberövade tänkare och författare: filosofen Michel Foucault, Émile Zola, Alfred Dreyfus, Jean-Jacques Rousseau, Arthur Rimbaud, Victor Hugo, Oscar Wilde... Vad ska man dra för slutsats? Vilken värld lever hon i?

Petter Malmberg sa...

Nu är ju hennes man frihetsberövad (skyldig eller ej) så jag tycker inte det är så konstigt att hon dras till dessa skildringar.