onsdag 30 november 2022

Doom Patrol och DADA

När Grant Morrison började skriva serien Doom Patrol (och Richard Case oftast tecknade den) så gjorde hen The Brotherhood of Dada till gruppen Doom Patrols huvudmotståndare.  
The Brotherhood of Dadas namn var inspirerat av superskurksgruppen Brotherhood of Evil som hade varit skurkar till den första versionen av Doom Patrol och kom från en tid då superskurkar kunde kalla sej själva för evil utan att någon tyckte det var särskilt konstigt.

Den här gruppen kallade sej istället för Dada. Dada var en modernistisk konst- och litteraturrörelse som uppstod under första världskriget. Den föddes i Zürich men fanns under några år i flera europeiska länder. Det var en experimentell rörelse där gränsen mellan konst och upptåg var tunn. Dada var lite olika på de olika platser där den fanns men den var alltid uppstudsig och absurd och mot den rådande ordningen med slagord som "DADA TALAR inte. DADA är ingen fix idé. DADA slår inte ihjäl flugorna." (övers. Ingemar Johansson)

Också Brotherhood of Dada är absurda och stör den rådande ordningen. Den första versionen av gruppen uppför sej trots namedroppande av dadaister ändå lite som en vanlig superskurkgrupp fast lite mer bisarr med en tavla som hotar svälja världen.

Den andra versionen av gruppen med Agent "!" och The Love Glove (se bilden nedan) och flera medlemmar passar bättre in på namnet. Och deras upptåg där gruppens ledare Mister Nobody ställer upp i presidentvalet överskrider gruppen sin superskurkroll och blir till superdadaister.

Om du vill läsa mer om Dada så rekommenderar jag Ingemar Johanssons antologi Dada.
(Först publicerad 14 december 2020 som del av det årets adventskalender om Doom Patrol. Det blev en rätt misslyckad kalender med bara ett par inlägg. Jag hade planerat skriva om Doom Patrol ur ett funktionshinderperspektiv, om Grant Morrisons syn på genus i serien (Grant Morrison hade just kommit ut som icke-binär) och om Rachel Pollacks version av serien. Och TV-serien och mycket annat. 
Förhoppningsvis blir årets kalender bättre. Den har lite mer blygsamma ambitioner. Du får se vad den handlar om i morgon.)

Inga kommentarer: