torsdag 3 april 2025

Läst i mars

I slutet av mars fick jag besök av en influensa som fortfarande är med mej. "Febrilt snorig och inhumerad i fårskinnsfäll ingår jag nu i den årligen återkommande svenska folkrörelsen. Den enda folkrörelse som numera har bred medlemsförankring" som Jan Myrdal skrev om influensan 1970 (i en text jag ännu inte kommit till i min kronologiska genomläsning av hans författarskap – jag är bara på år 1964). Detta gjorde att jag inte läste så mycket i slutet av månaden mars men innan dess hann jag med de nedstående böckerna.

Galagoboken av Rolf Classon
Galagos första redaktör och en av dess skapare berättar historien om kulturtidskriften. Det är en bok som är roligare att bläddra i än att läsa då det egentligen bara är början av boken om hur Galago kom till som är intressant. Det är aldrig särskilt intressant att höra någon berätta om sin tid på bokmässan. Men den är å andra sidan rolig att bläddra i.

Not a novel av Jenny Erpenbeck 
En volym med artiklar och tal. Jag läste den på engelska då den inte finns på svenska och min tyska haft bättre tider. Den tyska utgåvan (Kein Roman) verkar vara längre än den engelska. Mycket intressant bok i vilket fall. Jenny Erpenbeck är en spännande författare. 

Ny svensk berättarkonst, red. Lars Gustafsson och Daniel Hjorth 
Mitt Jan Myrdal-genomläsningsprojekt fick mej att läsa en bok som föll åt sidan i mitt Lars Gustafsson-genomläsningsprojekt då jag såg att den här antologin innehöll ett par av Jan Myrdals söndagsmorgnar (krönikor först publicerade i Stockholms-Tidningen). Även i övrigt är det här en rolig antologi med texter av Arne Sand, Birgitta Trotzig, Lars Görling med flera.

Afghanistan i mitt hjärta av Gun Kessle (bild) och Jan Myrdal (text)
Första boken i min Jan Myrdal-genomläsning som jag inte hade läst förut. Och första boken där Gun Kessles namn står före Jan Myrdals. 
Charmig ungdomsbok ursprungligen utgiven under titeln Bortom berg och öknar. Ett komplement till Resa i Afghanistan nedan. Det märks inte så mycket att boken riktar sej till en yngre publik. "Jag utgår i vart fall från att tretton-fjortonåringar är om något så mer begåvade och vakna än vuxna" skrev Jan Myrdal till sin mor Alva Myrdal om boken i brev den 26 februari 1962.

Nej är inte nog av Naomi Klein 
Bok som kom ut förra gången Donald Trump blev president i Förenta staterna. 

Svensk folkpoesi, red. Bengt af Klintberg och Finn Zetterholm 
Samling med folklig diktning av olika slag.
En avdelning innehåller nidvisor. En av dessa är en visa från Uppland om befolkningen i Lena socken. Vi får till exempel veta att "I Gruda är dom så fula" och att "i Lenaberg är dom dumma, / men somliga går väl an." Den sista versraden känns ändå oväntad nyanserad för en nidvisa.

Ett femtiotal av Jan Myrdal 
Artiklar, dikter och noveller från 50-talet. Man kan här följa hur Jan Myrdals författarröst växer fram. 
Omläsning. 

Resa i Afghanistan av Jan Myrdal, med illustrationer av Gun Kessle 
Jan Myrdals första resebok och hans första samarbete med Gun Kessle som hade ett stort inflytande på hans författarskap. Jag läste om den här såsen som förra året så funderade på att hoppa över den i den här genomläsningen men att läsa den i sin kronologiska plats i författarskapet gav något extra åt denna omläsning.

Rescontra av Jan Myrdal 
Jan Myrdals första jagbok. Med korta personliga och politiska texter. Den kortaste är typisk för Jan Myrdals författarskap:
"Jag pratar med en trevlig engelsk planter i Ceylons tedistrikt.
  – Hur många bor här i distriktet? frågar jag.
  – Vi är bara fyra familjer, säger han.
  – Det är inte mycket, säger jag.
  – Och så tjugofemtusen tamiler förstås, säger han."

Rapport från kinesisk by av Jan Myrdal med teckningar och foton av Gun Kessle 
Jan Myrdals genombrottsbok. En oral history innan uttrycket fanns om den kinesiska byn Liu Lin. Jag läste den första utgåvan som är illustrerad av teckningar av Gun Kessle men läste också de fyra kapitel som finns i de senare utgåvor som istället illustrerats med Gun Kessles fotografier och jag såg då så klart även på dessa foton.
Detta är fortfarande en fantastisk läsupplevelse. 

Flyktingar av Viet Thanh Nguyen 
Noveller om vietnameser i Förenta staterna. Tyckte bäst om den inledande spöknovellen.

De anställda av Olga Ravn
En dansk sf-berättelse, berättad som en bunt arbetsplatsintervjuer. Tyckte bra om denna.

Where the Sidewalk Ends av Shel Silverstein 
Bilder och dikter.
"I am writing these poems / From inside a lion, / And it's rather dark in here. / So please excuse the handwriting / Which may not be too clear. / But this afternoon by the lion's cage / I'm afraid I got too near. / And I'm writing these lines / From inside a lion, / And it's rather dark in here."

Samtycket av Vanessa Springora 

Inga kommentarer: