tisdag 16 december 2008

Dollhouse


De första recensionerna av Dollhouse-piloten, Joss Whedons kommande tvserie, börjar dyka upp. Liksom tidigare trailers och sånt.

Dollhouse ska handla om en grupp människor som har fått sina personligheter raderade så de kan programmeras med nya. För diverse uppdrag.
Huvudrollen spelas av Eliza Duschku. Hennes karaktär Echo börjar minnas sina uppdrag.

Den här sortens vår hjältinna spelar olika roller i varje avsnitt varianten har tidigare Alias och tvserieversionen av Nikita använt med flera.
Dollhouse verkar vrida upp high-spi konceptet något.

Nu är Eliza Duschku kanske inte den mest spännande av skådespelerskor. Och de recensioner som vart uppe verkar inte riktigt se att hon blir en ny person(a).
Men i bästa fall kan serien bli ett verktyg för Joss Whedons genrelekar.

Whedons tidigare TVserier har alla befunnit sej mellan två genrer. Buffy - Vampyrernas Skräck mellan highschoolserierna och b-skräck. Angel mellan polisdrama och, ja b-skräck. Firefly mellan sf och vilda västern.

Serierna har efter ett tag delvis lämnat genrehybridområdet. Tidigast Angel. Men också till exempel Serenity, Firefly-filmen tonade ner vildavästerntemat- förutom den peckinpahska slutstriden. Detta trots att highkonceptet var en så pass stark del av Firefly.

Men genrebrytningar har varit det intressanta i Joss Whedons serier och i bästa fall verkar Dollhouse ge en grund för Whedon att prova på nya genrer regelbundet.

Inga kommentarer: