torsdag 11 december 2008

Sunday Morning Coming Down och the Beer 2- ett förtydligande

Då jag har fått förfrågningar om vad Kris Kristofferson och Johnny Cash-klippet har att göra med Kimya Dawson-klippet i samma inlägg har att göra med varandra så tänkte jag kolla närmare på Sunday Morning Coming Down av Kris Kristofferson och the Beer och framförallt på en gemensam halv rad.

Kris Kristoffersons Sunday Morning Coming Down spelades först in av Ray Stevens 1968. Senare, i den mer kända versionen, av Johnny Cash.
I den första versen återfinns raderna "and the beer I had for breakfast wasn´t bad/so I had one for dessert".

Kimya Dawsons the Beer ligger på My Cute Fiend Sweet Princess, Dawsons andra soloalbum från 2004. Studioversionen är dock lite platt.

The Beer lär beskriva en period av missbruk i Kimya Dawsons liv. Men gör så i ett lätt surrealistiskt tonfall. Sången börjar med "The beer I had for breakfast" en rad som återkommer upptrappad genom låten. Andra gången "the beer"-raden kommer är ölen ersatt: "the beer I had for breakfast was a bottle of cheap white wine" ölen är öl inte såsom öl men som idé. Ytterligare trappas begreppet upp med sångens bästa rad: "the beer I had for breakfast silverbullet in my brain".

Det är inte säkert att Dawson anknyter till Kristofferson. Men det är en känd rad och hon bygger upp texten kring den- förvandlar den.

Här ett klipp från en folkfestival med extra om obsceniteter:

Inga kommentarer: