onsdag 9 december 2015

Klartexter. Skriftställning 9

"Förstamajdemonstrationen är ingen folkfest. Den är inget Luciatåg, den är ingen karneval. Det finns folkfester. Och folkfester är goda. Den som föraktar folkets fest föraktar också folkets arbete. Men förstamajdemonstrationen blir ingen folkfest förrän imperialismen är krossad, förrän kapitalismen är krossad och arbetarklassen och det arbetande folket erövrat makten världen över. Då, men också först då, kan folken fira sin röda vår med en fest, en folkfest."
ur "Tal Första Maj Röd front-demonstration 1969 Gällivare-Malmberget" av Jan MyrdalKlartexter av Jan Myrdal har undertiteln "Skriftställning 9" och i början av boken finns en lista över volymer som ingår i "serien Skriftställning". Skriftställning 6-8 kallades emellertid inte för det när de kom ut. Här rekryteras de in i serien.

Det första fem numrena av denna Myrdals "oregelbundet utkommande enmanstidskrift" kom ut på Pan/Norstedt och påminde om varandra till utseendet. Också Skriftställning 10 (som liksom Klartexter kom ut 1968) kom ut där. Den är den sista med den klassiska Skriftställnings-looken.

Lag utan ordning,skriftställning 6, kom ut på Gidlunds. De tre följande på Oktoberförlaget.
Oktoberförlaget var det maoistiska partiet SKP:s förlag, Gidlunds var ett litet vänsterförlag. Enligt förordet till Skriftställning 10 så valde Myrdal att ge ut böckerna på dessa förlagen för att Kristian Gidlund var hans första förläggare och för att Oktoberförlaget förföljts i den svenska pressen.

Dessa fyra böcker är generellt sett mer tidsbundna än de fem första i serien. Flera av debatterna är intressanta men ju mer åren går desto fler förklarande noter skulle behövas. Och det finns inga noter.

Ett urval ur texterna i boken på Runeberg:

Politisk biologi och passionernas politik
"Men när jag skrivit allt detta och låtit präktig som en gammal RFSU-are från fyrtiotalet - vilket jag ju också är - vill jag vrida frågan ytterligare ett halvt varv." 

Öst är öst och väst är bäst

Varning för dimma
"Vi körde vidare ner mot Weimar, körde sakta, såg på landskap, träffade vänner, gick i boklådor. Hade semester. Det är att dricka öl, ligga länge om mornarna, gå sakta längs gatorna. I Weimar köpte vi Bröderna Grimms sagor med Werner Klemkes illustrationer. Den hade vi letat efter länge."

Tal Första Maj 1969 Gällivare-Malmberget: II Ord och innehåll


1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

lämnade mina Skriftställningar till loppis....