lördag 5 december 2015

Lucka 5: Strindberg och Balzac

"Jag säljer FiB/K i hörnan utanför Lindblads urmakeri på torget här i Mariefred och det är kulen december, kallt om fötterna och ganska mörkt i stan."
ur "Mindre kultiverade jul" av Jan Myrdal

Det finns en bok av Jan Myrdal som heter Strindberg och Balzac: essayer kring realismens problem som samlar texter om August Strindberg och Honoré Balzac. 
Förutom efterorden till Balzac-utgåvorna som Myrdal gav ut på Pan (som också gav ut de fem första Skriftställnings-volymerna) så är de flesta av texterna hämtade från Skriftställning 5.

Jag kommer att skriva mer om Myrdals förhållande till Strindberg i en senare lucka av kalendern. Men Strindberg-essäerna här är mycket intressanta.

Myrdals texter om Balzac börjar i Skriftställning 4. Bland annat så gör Myrdal upp med den marxistiska kritikern Georg Lukács idé om realismens triumf hos Balzac. Enligt Lukács finns det en motsättning mellan avsikt och utförande hos Balzac. Författaren och konstnären Balzac övervinner Balzacs sympatier för adeln. Myrdal visar att denna motsättning är överdriven. Realismens triumf sticker fram sin nuna lite överallt. Senast såg jag den i en recension av Martina Haags senaste roman. Så dessa texter om 1800-talsförfattaren Balzac är fortfarande aktuella.

Några av de bästa texterna ur Skriftställning 5 på Runeberg finns på länkarna nedan. "Bortom avfallet" och "Till frågan om 'realismens triumf'" är längre än de texter jag länkat till i tidigare luckor.


Den radikala turismens besvikelser

Strindberg I: Bortom avfallet

Till frågan om "realismens triumf"Inga kommentarer: