söndag 17 januari 2016

Helt enkelt komplicerat


"Det är meningarna, orden, som man bygger upp. De är i grund och botten som leksaker, man placerar dem på varandra, det är ett musikaliskt förlopp. Om man nått upp till en bestämd nivå efter fyra fem våningsplan - man bygger upp dem - genomskådar man det hela och slår omkull alltihop som ett barn."
ur "Tre dagar" av Thomas Bernhard, övers. Daniel Birnbaum

Helt enkelt komplicerat och andra texter av Thomas Bernhard innehåller en pjäs, en kortroman och anteckningar av Bernhard. Även om det är tre olika sorts texter så påminner de om varandra i ton.

Boken har två efterord - ett av Anders Olsson och ett av Daniel Birnbaum. Om det finns nåt jag har lite svårt för med Bernhard så är det att han är en sån författare som får två efterord. Som för att säja att det här inte bara är finkultur: det är dubbelfinkultur.
Fast det är ju inte Bernhards fel och efterord kan man hoppa över.

Så låt inte de alltför många efterorden och liknande stå i vägen för Bernhard. Texterna här är mycket läsvärda. Kortromanen må vara svårläst. Men pjäsen Helt enkelt komplicerat är lättare och rätt underhållande  ("Hela natten tänkte jag/att jag skulle måla om/ja jag tänkte till och med/att jag själv skulle måla om/Övermod/Självöverskattning/Vi är ju redan totalt utpumpade/efter att ha slagit i en enda spik/i fåtöljskarmen", övers. Anders Olsson).

Inga kommentarer: