torsdag 8 juni 2017

Katharina Blums förlorade heder


"Bevisligen hade Katharina vid samma tidpunkt — omkring klockan tolv — efter att ouppmärksammad ha uppehållit sig där i en och en halv timme, och antagligen samlat upplysningar om Tötges, lämnat journaliststället 'Gyllene ankan' och väntade i sin egen våning på Tötges som infann sig ungefär en kvarts timme senare. Om 'intervjun' behöver väl inte mer sägas. Man vet hur den slutade. (Se sidan 11)"
övers. Eva Liljegran

Heinrich Bölls roman Katharina Blums förlorade heder kom ut 1974. Böll var då en framgångsrik författare med många böcker bakom sej. Han hade fått det dära nobelpriset ett par år tidigare. Katharina Blum blev en succé och filmades också. Filmen är riktigt bra.

Det handlar om en kvinna som har ett one night stand med en man som visar sej vara terrorist. Vilket gör att kvinnan undersöks av polisen. En tidning skriver skandalartijel efter skandalartikel om henne.
Tidningen är baserad på Bild-Zeitung. Som satir är romanen inte särskilt subtil, men Böll berättar historien på ett rätt finurligt sätt.

Temat med terroristskräck är en av anledningarna att boken fortfarande känns aktuell. Den kom i svensk pocket så sent som förrförra året.

1 kommentar:

Hanneles bokparadis sa...

riktigt bra, filmen visades nyligen i svt