torsdag 16 december 2021

Jan Myrdals köttbullar

"Kampen för sex timmars arbetsdag är också kampen för att själv kunna rulla sina köttbullar till fest. Det är väl inte så stora fel på de köttbullar som kan köpas från varuhusens frysdiskar – men mot de egna och hemrullade kan de inte gå upp. Och bakom nästan varje glittrande stjärna i höghusen rullas så inför julen nu köttbullar efter egna recept. Recepten kommer från släkten eller från vänner eller har hämtats ur bok och förändrats allt efter tycke och smak.
  Själv tycker jag om köttbullar som görs på det här sättet:

Man tar hälften nötkött och hälften fläsk. I en bunke tar man lite tjock grädde och skorpsmulor. Men inte för mycket skorpsmulor. De skall nu ligga i grädden och svälla. Under tiden hackar man en lök och kokar ur den i lite vatten. När skorpsmulorna svällt arbetar man ihop köttet med grädden i bunken. Sedan häller man på lökavkoket. Lökbitarna silas bort och används inte. Man arbetar ihop detta till en smidig smet och smakar av med salt och peppar. Sedan låter man stå svalt en stund. Så tar man lite rökt skinka och strimlar. Man tar smeten klick efter klick och stoppar in en strimla skinka i varje klick och rullar nu klick efter klick till bulle. Man rullar bullarna så små som möjligt tycker de blir godare ju mindre de är. Därefter steker man dem läckert gyllenbruna i smör. De blir då mycket odryga."
Ur "Nu blir det jul igen!" i Avgörande år. Svenska frågor 1975-1977 av Jan Myrdal. Bilden är tecknad av PO Ultvedt och illustrerade texten när den först publicerades i FiB / Kulturfront nr 23 1976. 

Inga kommentarer: