onsdag 15 juni 2022

10 bra sånger av och med Stry Terrarie

I dag fyller den svenska rockmusikern Stry Terrarie 65 år. Stry Terrarie har varit med i flera band. Kriminella Gitarrer, Stry och stripparna, Garbochock, Ebba Grön, (Rymd)imperiet och Babylon Blues.
För att fira hans 65-årsdag har jag gjort den här listan med tio av hans bästa sånger, i kronologisk ordning.

Ritual med Garbochock
Titelspåret till Stry Terraries första fullängdsalbum som kom 1980. En märklig newwave-skiva. Joakim Thåström har sagt att det är "den bästa svenska plattan som någonsin spelats in". Vilket jag tycker är att överdriva något. Men det är ett intressant album och viktigt i Stry-diskografin. Sången "Ritual" skrevs tillsammans med Mikael Vestergren.

Kandidat med Rymdimperiet
På de två singlar och en maxisingel som gruppen Rymdimperiet (döpt efter filmen Rymdimperiet slår tillbaka) hann ge ut innan den tappade Rymd och blev Imperiet så var fler sånger av Stry Terrarie än av Thåström. "Kandidat" ("Vem skapar kaos skapar gråt skapar lust?/Hon är ingen kandidat") ligger på en maxisingel där tre sånger är av Stry Terrarie och en av Thåström.

Jag kan inte leva utan dej med Imperiet
"Det är så tomt/jag skjuter flugor med luftgevär"
På Ebba Gröns och Imperiets skivor så står det inte vilka sånger som skrivits av Stry Terrarie. Men det går att se på internet. Den här sången från mini-lpn Imperiet (utgiven på CD tillsammans med Rasera) är emellertid omisskänligt Stry. En kärlekssång där frasen "jag kan inte leva utan dej" får en närmast besatt innebörd.

Jag är kär med Babylon Blues
"jag skulle kunna bli förrädare/bara för att kunna fly tillsammans med dej"
Stry Terrarie lämnade Imperiet efter två skivor och bildade gruppen Babylon Blues. Den här är från deras första album I labyrintens hjärta från 1986. En skiva jag tycker är en kandidat till den bästa svenska platta som någonsin spelats in.

En stenig väg med Babylon Blues
Det finns ibland ett religiöst tema i Stry Terraries låtar. Oftast på ett rätt udda sätt. Som i den här vackra sången (också från I labyrintens hjärta). "Det är en stenig väg Gud/har lagt åt mej"

Sponkad med Babylon Blues
"En platta ska innehålla olika sorters låtar" har Stry Terrarie sagt. Och "Sponkad" på I labyrintens hjärta är en annorlunda sorts låt än "En stenig väg" och "Jag är kär" men minst lika bra.

Jesus eller Djävulen med Babylon Blues
"Det var då jag kom ihåg/vad min mamma sa/Alla goda ting är tre/så önska vad du vill"
Om jag förstått texten rätt så handlar den om en person som först önskat bort Djävulen och sen Jesus och nu måste välja vem av dem han ska önska tillbaka.
Utgiven på maxisingel. Stry Terrarie bytte namn till Stry Kanarie på den här skivan av någon anledning.

En osalig sång med Babylon Blues
På Babylon Blues andra album Utanför Eden (1987). Stry heter fortfarande Stry Kanarie. En rad som "Det har ett namn och det stavas blues" borde vara dålig men lyckas på nåt sätt vara bra.

Cadillac, cadillac med Babylon Blues
Avslutar Utanför Eden. Ett album som är aningens sämre än I labyrintens hjärta men fortfarande mycket bra.

Glädje kan va danska barer med Stry & Babylon Blues
Inför det tredje albumet så bytte bandet namn till Stry & Babylon Blues. På skivan kallas Stry bara Stry.
"Glädje kan va trottoarer/fulla utav/danska barer/Glädje kan va tusen städer/smyckade/av vackert väder"

Nästan alla sångerna ovan finns på Spotify. Glädje kan va danska barer finns på youtube. Och jag gjorde en spellista med Stry-favoriter

(Den här listan var först publicerades 15 juni 2017 när Stry Terrarie fyllde 60 år)

Inga kommentarer: