fredag 7 juli 2023

Läst i juni

Jag läste en lite mer lagom mängd böcker i juni så det finns ingen anledning att dela upp inlägget den här gången. 

Frihet och fruktan av Per Ahlmark och Lars Gustafsson 
Brevväxling. 22 brev, det första från 1980 och det sista från 1984.
Det här är en bok som jag nog aldrig skulle ha läst om jag inte hade projektet med att läsa genom alla Lars Gustafssons böcker i kronologisk ordning. Vägen från den förra brevvännen Jan Myrdal i den lite mer än tio år äldre Den onödiga samtiden kan tyckas lång (när Lars Gustafsson i ett brev nämner Jan Myrdal är Myrdal dock ett positivt exempel). Jag försökte hålla ett öppet sinne under läsningen och ett stycke om sjukvård från Per Ahlmark är riktigt sympatiskt medan de två brevskrivarnas Olof Palme-hat ibland ger en dålig smak i munnen under läsningen. 
Även om jag tycker det är den svagaste av Lars Gustafssons tre brevväxlingar så var det ändå intressant att läsa den. 

American Gods av Neil Gaiman 
Detta är den längre versionen av boken som gavs ut några år efter originalet. En slags writer's cut. Eftersom jag inte läst den första versionen kan jag inte avgöra vilken som är bäst.
Jag hade sett första säsongen av tv-versionen innan jag läste boken. Vilket gjorde att jag såg Ian McShane framför mej när jag läste om bokens Wednesday. Och kände att det blev fel de gånger beskrivningarna inte stämde med honom.

Fåglarna av Lars Gustafsson 
"Och en junidag i Verona såg jag en svala. / Den flög rakt genom den smala gatan, / mellan skyltar, lastbilar, upphängd tvätt, allt, / som om ingenting av detta hade funnits, / eller som om den rätta vägen gav sig själv, / som dikten eller vattenfallet ger sig själva, / så faller dessa fåglar horisontalt / faller ändå fullkomligt."

Bilderna på Solstadens murar av Lars Gustafsson
Essäsamling. Både den här och Fåglarna var omläsningar. 

Grindstaden av Kolbjörn Guwallius 
Bokcirkelbok. 

Ratte i New York av Magnus Knutsson (text) och Ulf Jansson (bild)
Lars Gustafsson dyker upp i en cameo i det här albumet från ungefär samma tid som jag kommit till i min Lars Gustafsson-läsning.

Staten, systrarna, dikten av Sorin Masifi
"Ja, sa jag, för alla som har en stat har fuskat"

Återkomst av Ingrid Nyström
Dikturval som följde med senaste Lyrikvännen.
"Som i kväll var aldrig jasminens doft / som vriden ur juninattens bleka ensamhet. / Kan du komma så djupt i den som du vill komma, / den glider undan snärjande sval och het."

August Strindbergs brev 19
Från juni 1910 till maj 1911
Jag närmar mej sorgligt nog slutet av August Strindbergs brev.

Strindbergsfejden: 465 debattinlägg och kommentarer utgivna av Harry Järv, Del 1 (29 april – 20 augusti 1910)
Det är spännande och läsa artiklarna från den här gamla debatten. Något som slår mej är att det nu är nästan lika länge sen den här boken gavs ut av Harry Järv 1968 som det var då sen Strindbergsfejden fördes (det är 55 år sen 1968 och 58 år mellan boken och debatten den dokumenterar).

Strindbergiana: Tjugoåttonde samlingen 
2012 års årsbok från Strindbergssällskapet handlar mest om att översätta August Strindberg.

Om icke vetekornet av Ngūgī wa Thiong'o
Klassisk kenyansk roman.

Det mest förbjudna av Kerstin Thorvall 
Klassisk svensk roman.

Ulla Wiggen 
Konstbok från förra året om den svenska konstnären Ulla Wiggen. En av sidequesten i mitt Lars Gustafsson-projekt då Lars Gustafsson skriver om tavla Horisonten (ovan) i Herr Gustafsson själv. Ulla Wiggen har också gjort omslag till flera av Lars Gustafssons böcker.

Kallskänken av Jenny Wrangborg
"men vårt språk är vår yrkeshemlighet och / när vi stämplar ut sitter ibland leendet kvar, / vi bär koderna inom oss / som ett hemligt språk, / chiffret till hur verkligheten egentligen ser ut"












Inga kommentarer: