lördag 1 oktober 2011

5 bra nigerianska romaner


Idag är det Nigerias nationaldag. Flera av romanerna på vår nationaldagslista nedan knyter an till varandra. Chimamanda Ngozi Adichie citerar en dikt av Chinua Achebe som motto i sin roman. Som enligt en del kan ses som en slags fortsättning på Allt går sönder. Och en berättelse ur Allt går sönder återkommer i Amos Tutuolas Palmvindrinkaren

Allt går sönder av Chinua Achebe

En halv gul sol av Chimamanda Ngozi Adichie
Den här har jag just börjat läsa. Men än så länge är den rätt så fängslande och alla säjer ju att den är bra så om den inte är det är det allas fel och inte mitt. Adichie är en av de mest framgångsrika nigerianska författarna av idag och flera av hennes böcker finns på svenska.

Aké - barndomsåren av Wole Soyinka
Pojken Wole växer upp i den lilla staden Aké. En barndomsskildring med självbiografiska drag.

Laglöshetens tid av Wole Soyinka
Handlar om byn Aiyéró som är något av en utopi, ett rättvist samhälle i en orättfärdig tid. Byn börjar dra till sej uppmärksamhet från omvärlden, dess militär och dess politiska grupperingar. En slags politisk thriller och en stor roman.

Palmvindrinkaren av Amos Tutuola
Kom ut ungefär samtidigt som Achebes Allt går sönder och handlar om samma stamfolk. Den består av deras sägner som vävs ihop till en berättelse av det fantastiska slaget.

Inga kommentarer: