torsdag 9 februari 2012

5 bra rumänska böcker


Rumänien är tema på nästa års bokmässa. Med anledning av detta repriserar jag denna lista som först publicerades 2010 på Rumäniens nationaldag.

Paul Celan - Dikter
Ibland kan det vara knepigt att bedöma vilka författare som är rumänska. Celan föddes till exempel i en stad i Rumänien som inte längre ligger i Rumänien. Celan är en av 1900-talets stora poeter. Dikter är ett rejält urval ur hans produktion.

Mircea Cartarescu - Orbitór Kroppen

Cioran - Om olägenheten i att vara född
"Under antiken var böcker så dyrbara att man inte kunde samla dem på hög såvida man inte var kung, tyrann eller...Aristoteles, den förste som ägde ett bibliotek värt namnet.
Ännu en anklagelsepunkt att lägga till de övriga mot denne redan i så många andra avseenden fördärvbringande filosof."

Panait Istrati - Kyra Kyralina
Lemonadförsäljaren Stavro är en storskrävlare i själ och hjärta. Han berättar sin livshistoria, fylld av elände och äventyr, för sin yngre släkting Adrien. En medryckande berättelse av ett slag som inte längre riktigt finns. Kom ut i början av 20-talet.

Adam Puslojic - Min trebenta katt
Puslojic är en serbisk poet. Men han sitter i Rumänska Akademin. Med rumänskt påbrå har han översatt rumänsk poesi till serbiska och också gett ut ett par diktsamlingar på rumänska. I detta urval på svenska finns på slutet ett par av dessa rumänska dikter. Som verkar vara lite mer religiösa där hans serbiska poesi är senmodernistisk - Puslojic skapade den poetiska rörelsen klokotrismen, så vitt jag förstår är han dess enda medlem. "Det här ordet uttalat/två gånger/blir ett kors./Så lysande är varje bokstav." (ur "Dor", en av di rumänska).

Inga kommentarer: